Vsetínští vodáci zahájili letošní sezónu

Vsetín - Vodáci v kostýmech a námořnických oblecích v čele s Bečvochem dnes ve Vsetíně symbolicky odemkli řeku Bečvu. Přestože bylo slunečno, teplota se pohybovala těsně pod nulou. Tradiční zahájení vodácké sezony a vítání jara, které se ve Vsetíně konalo už 17. rokem, tak letos přilákalo méně vodáků i diváků. Do lodí však odvážně usedly také malé děti.

Krátký úsek absolvovala v lodi také tříletá Markétka. „Pro ni to není poprvé, v létě už byla na raftu, líbí se jí to. Jsme vodácká rodina. Dědí se to z generace na generaci,“ řekl otec dívky Víťa Stratil.

Podle zakladatelů akce nebývá chladné počasí při odemykání řeky ničím zvláštním. „Už nám i sněžilo. Loňský rok to byla výjimka, bylo abnormálně krásně, to jsme si vybrali na dlouho dopředu,“ uvedl jeden z vodáků.

Na řeku se podle něj dá vyrazit i v horším počasí. „Samozřejmě by neměla voda namrzat na lodích, ty jsou pak těžké a neovladatelné. Kolem tří nebo čtyř stupňů nad nulou se to už dá,“ poznamenal vodák.

Vodáci klíčem symbolicky odemkli řeku a vyjeli po Bečvě podle svých schopností na různě dlouhé úseky. Tradičně se také křtí nové lodě a vybavení. Malé děti se do akce zapojily již loni, i tentokrát přes zimu trénovaly ve vsetínském krytém bazénu.

Simona Hlaváčová, vedoucí vsetínských vodáků (zdroj: ČT24)