Ocelárna Evraz Vítkovice opět pozastavila kvůli slabému odbytu provoz

Ostrava - Ocelárna společnosti Evraz Vítkovice Steel v Ostravě přechodně zastavila provoz. „Důvodem je nízká poptávka po výrobcích z oceli na evropském trhu a dostatečné předzásobení společnosti polotovary pro výrobu tlustých plechů,“ uvedl mluvčí podniku Jaromír Krišica.

Část zaměstnanců ocelárny, kteří nepracují na údržbě nebo na pracích pro jiné provozy, je doma, dostává šedesát procenty náhrady mzdy, anebo čerpá dovolenou. Propouštění firma neplánuje, ostatní provozy fungují.

Ocelárna stála už tři měsíce na konci loňského roku a znovu se rozjela 3. ledna. Provoz opět pozastavila 1. dubna. Jak dlouho bude stát, záleží na situaci na trhu. „V současnosti předpokládáme, že je výroba v ocelárně přerušena na měsíc duben,“ uvedl mluvčí.

Přerušení výroby se týká zhruba poloviny z 278 zaměstnanců ocelárny. Evraz Vítkovice Steel zaměstnává 1114 lidí. Je to třetí největší česká hutní společnost, která vyrábí ocel a válcované produkty. Od roku 2005 je součástí ruské skupiny Evraz, což je přední ocelářská a těžařská společnost a producent vanadu, která kromě Ruska a České republiky působí na Ukrajině, v USA, Kanadě, Itálii a Jižní Africe. Podíl ve společnosti vlastní ruský miliardář Roman Abramovič.

Krišica uvedl, že trhy s produkty z oceli v současné době stagnují a výrobci hledají nová odbytiště.