Centrální registr vozidel čeká první ostrá zkouška

Od rána bude centrální registr vozidel poprvé pod novým dodavatelem v plném provozu. Připojí se k němu všechna registrační pracoviště v republice. Očekává se nápor lidí. Nový registr prošel zatěžkávacím testem už minulý týden. Podle úředníků běžel systém bez problémů.

Centrální registr vozidel fungoval bez problémů, některá pracoviště si při spuštění po dvoudenní odstávce pouze stěžovala na pomalejší tisk. Funkčnost systému se ale naplno vyzkouší až dnes. Ve čtvrtek a v pátek totiž většina registrů nemá úřední den.

Mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold ve čtvrtek prohlásil, že přepážky žadatele standardně odbavovaly. „K úspěšnému spuštění registru došlo přesto, že dosavadní dodavatel systému nespolupracoval a původní aplikaci ministerstvu dopravy odmítl vydat. Ministerstvo dopravy bude spolu s novými provozovateli pracovat na postupném vylepšení registru,“ řekl.

Úterní a středeční zkoušky chodu registru se ale neobešly bez potíží. Problémy se například vyskytly při tisku technických průkazů, kdy se změněné informace neukládaly do systému, a při komunikaci s evropskou databází odcizených vozidel. Podle ministerstva dopravy šlo o chyby, které se podařilo odstranit ještě v průběhu středy. Ministr dopravy Zbyněk Stanjura ale po jednání vlády problémy registru odmítl, právě kvůli systémové odstávce. „Je technologická přestávka. Když ten systém neběží, nemůže mít problémy,“ řekl Stanjura.

Centrální registr vozidel má nového správce

Nově se na fungování registru podílí společnost ICZ a Telefónica 02, která zajišťuje přenos dat. Nahradily bývalého dodavatele, kterým byla společnost ATS-Telcom. Ta problémový systém pro ministerstvo dopravy spravovala od loňského léta.

Správu registru vozidel převzalo ministerstvo dopravy od resortu vnitra loni 9. července. Po zhruba hodině provozu nový systém selhal a od té doby se potýká s problémy.