Pneuservisy mají napilno, s výměnou ale není nutné spěchat

Praha - Teploty nad nulou lákají řidiče k výměně zimních pneumatik za letní, a tak některé servisy nyní hlásí plno i na několik dní dopředu. Podle dopravních expertů je ale na přezutí ještě brzy. Pro správnou funkčnost letních pneumatik je totiž ideální teplota od 7 stupňů Celsia, v opačném případě má menší přilnavost. Oproti minulým rokům se však lidem vyplatí nákup nových pneumatik. Jejich ceny totiž obecně klesly.

Pneuservisy si v současnosti na nedostatek práce nemohou stěžovat. V některých se výměny nezastaví od rána do večera. „Včera byla kapacita vytížená, na dnešek je to prakticky stejný. Sobota je plná,“ říká provozovatel servisu Jiří Novotný. S příchodem teplejšího počasí vzrostl počet zájemců o přezutí pneumatik zhruba na trojnásobek. Lidé ve vyšších oblastech a na horách by ale měli s výměnou ještě vydržet.

Důvodem jsou vlastnosti letních pneumatik. Guma je totiž měkčí a při ranních mrazech tvrdne. Během jízdy tak může prokluzovat a má také delší brzdnou dráhu. „Chvilku bych asi ještě počkal, minimálně 14 dní, aby ta přilnavost letní pneumatiky byla taková, jaká má být,“ uvedl dopravní expert Daniel Pýcha.

Zatímco jedni řidiči mají tendenci přezouvat příliš brzy, druzí naopak nechají zimní gumy i přes léto. Při méně častém ježdění zhruba do 10 tisíc najetých kilometrů za rok není takové rozhodnutí problémem, frekventovanější jízda se zimními gumami ale podle expertů není vhodná. „Ta pneumatika má jiné chování. Může být trošičku nepředvídatelná. V těch ostrých manévrech se může zachovat jinak, než čekáme,“ uvedl mluvčí Ústředního automotoklubu Igor Sirota.

Kolik výměna pneumatik stojí?

Nejdražší je samotný nákup - u starších aut s nejmenším rozměrem pneumatiky se dá jedna koupit od 700 korun, na celé auto tedy necelé 3 000 korun. Nejběžnější 15palcová pneumatika se na internetu prodává za zhruba 1 200 korun, výměna čtyř tedy zatíží peněženku necelými pěti tisícovkami. Nejdražší jsou pochopitelně pneumatiky pro nejluxusnější auta - jedna vyjde i na 10 tisíc a víc. Další náklady pak čekají majitele aut v samotných servisech - přezutí pneumatiky a vyvážení disku přijde v menších městech na zhruba 400 korun, ale v Praze a značkových servisech i na tisícovku.

Pro spořivé řidiče se v posledních letech vzmáhá nový trend. Levnější varianta v podobě protektorů. Jde o recyklované pneumatiky. Mezi Čechy je o levné pneumatiky stále větší zájem, hodí se ale spíše pro méně časté řidiče, kteří pneumatiku v průběhu roku tolik nezatěžují. Recyklovaná pneumatika je až o třetinu levnější než nová. Vyrábí se ze starých kusů, z nichž se odstraní dezén a poté nanese nová vrstva.

Velké jarní přezouvání (zdroj: ČT24)