Přerov zakázal jízdu kamionů do místní části Dluhonic

Přerov - Vedení Přerova zakázalo kamionům projíždět místní částí Dluhonice. Zákazová značka pro automobily nad 3,5 tuny stojí v obci od soboty, řidiče čekají v případě jejího porušení sankce. K tomuto kroku se město rozhodlo kvůli tomu, že těžká auta ničila zdejší silnici i domy.

„Těžká doprava sužuje obec už několik let, lidé si stěžovali na poničené silnice, hluk, prach, praskající domy. Teď si Dluhoničtí oddechnou. Dopravní značení, omezující vjezd na silnici mezi místní částí Přerov - Dluhonice a obcí Rokytnice, je platné od soboty,“ uvedl náměstek přerovského primátora Michal Zácha.

Podle primátora Jiřího Lajtocha (ČSSD) byla situace už neúnosná, průjezd kamionů, které si tudy zkracovaly cestu, podle něj výrazně snižovaly kvalitu zdejšího bydlení. „Doprava by měla jít místy, kterými má, tedy po komunikacích, které jsou na to stavěny,“ doplnil Lajtoch. Podobně postižená je i místní část Kozlovice. Podle náměstka Záchy byly Dluhonice první, protože nejde o páteřní komunikaci. „Jde nám o to, aby i Kozlovice se dočkaly omezení. Je to krajská komunikace, je nám jasné, že pokud je uzavřeme, stane se dopravní kolaps. Doufám, že do konce prázdnin budeme mít už jasno i v této části,“ doplnil Zácha.

V Přerově také od ledna 2011 nemohou podle vyhlášky projet ulicemi města auta převážející sypký materiál bez zakrytého nákladu. Za jejím přijetím byla snaha zlepšit kvalitu ovzduší a především snížit prašnost. Podle vedení radnice byl Přerov prvním městem v zemi, které podobné nařízení připravilo. Vyhláškou se poté inspirovaly nedaleké Hranice, které ji přijaly o rok později.