Na Šumpersku si lidé připomněli výročí masakru ve Volyni

Nový Malín – Stovky lidí si dnes na Šumpersku připomněly 70 let od masakru lidí z obce Český Malín ve Volyni. Pietní místo bylo zvoleno symbolicky. Nový Malín nese od roku 1947 své jméno právě na počest vypálené ukrajinské obce. Osud téměř 400 obětí této tragédie připomíná v obci od loňského roku také zrekonstruovaný pomník. Nese jména všech lidí, které v roce 1943 zavraždili na území dnešní Ukrajiny nacisté.

Tragédii si v Novém Malíně připomněli lidé z různých koutů republiky. Nechyběli mezi nimi volyňští Češi ze Šumperska, Žatecka a Broumovska, ale i starostové z ostatních vypálených obcíi. „Dnešní setkání bylo vyvrcholením vzpomínek, které začaly 7. července v Českém Malíně na Ukrajině a o týden později v Žatci,“ upřesňuje předseda Iniciativy pro podporu vypálených obcí Filip Žáček.

Obec Český Malín na Volyňsku (Ukrajina) po vypálení německými oddíly
Zdroj: ČT24/ČT Ostrava

Obec Český Malín byla založena na území dnešní Ukrajiny skupinou českých přistěhovalců z Lounska, Žatecka a Rakovnicka v roce 1871. V polovině července 1943 byla společně se sousedním Ukrajinským Malínem obklíčena německým oddílem čítajícím 1 500 mužů. Důvodem bylo údajné napadení Němců banderovci. Obyvatelstvo Českého Malína vyhnali nacisté do ulic a odvedli do sousedního Ukrajinského Malína, kde je rozdělili podle věku a pohlaví. „Nakonec byli muži a některé ženy nahnáni do kostela, který Němci polili hořlavinou a zapálili. Ti, kdo se snažili utéci, byli zastřeleni nebo ubiti. Většinu žen, děti a starce odvlekli zpět do Českého Malína, kde je nahnali do stodol, které následně také podpálili,“ uvádí Filip Žáček.

Osudného dne bylo v Českém Malíně zavražděno celkem 374 Čechů a 26 Poláků. V Ukrajinském Malíně dosáhl počet obětí 132. Vesnice údajně hořela týden, nalezené pozůstatky lidí byly pochovány ve společném hrobě na hřbitově v Českém Malíně. Přežilo pouze několik lidí. Po válce se někteří přeživší obyvatelé usadili v obci Frankštát na Šumperku, která byla v roce 1947 přejmenována na Nový Malín.

Vydáno pod