V Olomouci vzniká první safari na Moravě

Olomouc – V olomoucké zoologické zahradě na Svatém Kopečku se dnes otevírá první safari na Moravě. Část s názvem Euroasie stála 6 milionů korun a návštěvníci v ní zblízka uvidí zubry, losy, kosorožce, muflony nebo kamzíky. Po jedné z celkem pěti plánovaných zoogeografických zón bude zájemce vozit speciální vláček.

V nově otevřené části, která představuje zvířecí obyvatele Evropy a Asie, návštěvníci uvidí 70 zvířat. Nejvíc je tu kozorožců kavkazských, nově přibyl zubr a los a v blízké budoucnosti doplní řady zvířecích obyvatel safari i daněk.

V nově upravené části byly propojeny výběhy jednotlivých zvířat, což je nejen atraktivní pro návštěvníky – pozitivní změnu pocítí i zvířata, která získala více prostoru. V nových výbězích žijí společně zvířata různých druhů, podle mluvčí olomoucké zoo Ivety Grónské s tím ale zvířata žádný problém neměla. „Dá se říct, že se v rámci zvířecích domácností se sžili líp, než se často mezi sebou sžívají lidé,“ uvedla Grónská.

Změny v Olomoucké zoo budou pokračovat, do roku 2017 tu plánují vybudovat další tři části safari: africkou, australskou a africkou, jako první ale přijde na řadu americká zoogeografická zóna, kterou v Olomouci začnou budovat už příští rok. Stejně jako doposud ale nebude provoz zahrady omezen a problém by neměla mít ani zvířata, která už jsou na mechanizaci, která v zoo pracovala, zvyklá a z míry je nevyvede ani vláček, který bude návštěvníky po safari vozit.