Jan Kudlička postoupil do finále MS

Moskva – Tři pokusy v náročných povětrnostních podmínkách stačily tyčkaři Janu Kudličkovi k tomu, aby na mistrovství světa v Moskvě v kvalifikaci prokázal, že je letos výborně připraven. Napodruhé skočil 565 cm a společně s největším favoritem Renaudem Lavilleniem z Francie byl ze všech čtyřiceti závodníků nejlepší.

Ve finále bude skákat nakonec třináct tyčkařů kvůli chybě rozhodčích, kteří už nenechali skákat Sergeje Kučerjanua. Ten byl na pokusy až třináctý a měl v kvalifikaci pokračovat, aby se dostal do finále pro nejlepší dvanáctku. „Tím, že jsem skočil 565 cm, jsem ho vyřadil. Je to chyba rozhodčích a takhle by to být nemělo. Nezvládli to,“ řekl novinářům Kudlička.

Sestřih dopoledního programu MS v atletice (zdroj: ČT24)

Sám tak úspěšnou kvalifikaci nepamatuje. Ale snadná prý vůbec nebyla, i proto, že vynechal výšku 555 cm, která nakonec stačila na postup do boje o medaile. Musel tak po prvním nezdaru skočit o deset centimetrů výš. „Navíc se v té chvíli otočil vítr, foukalo proti, takže se mi pořádně ulevilo, když jsem to skočil,“ řekl pětadvacetiletý tyčkař.

Roli sehrálo i jeho sebevědomí. „Přijel jsem do Moskvy skočit vysoko, takže vím, že na 565 mám, nebyla chyba vynechávat,“ uvedl. Původně myslel, že na postup do finále bude třeba skočit limit 570 cm. „Hodně to ovlivnil ten vítr, navíc jsem na svůj pokus dlouho čekal,“ vysvětlil, proč napoprvé 565 nepřekonal. „Věděl jsem, že to dám, ale byl jsem rád, že jsem to nemusel zachraňovat napotřetí,“ přiznal.

Kudlička ocenil, že v náročné tříhodinové kvalifikaci ušetřil síly. „A že nebyly žádné infarktové stavy. Trenér nám říkal, než jsme šli do svolavatelny, abychom hlavně neskákali základ na třetí pokus. Do finále jdeme ale s čistým štítem,“ řekl Kudlička, ale litoval, že základ neskočil jeho parťák Michal Balner a nejsou ve finále oba dva.

Ve finále bude muset skákat všechny výšky, neboť zvyšování je na vyšších výškách po deseti centimetrech. „Bude to strašně rychlé, není co vymýšlet. Budu skákat všechno,“ prohlásil. A možná se bude modlit, aby se zkazilo počasí. „Ve větru mi skákat jde. Čím budou horší podmínky, tím líp pro mě. Klidně ať prší,“ dodal.

  • Tyčkař Michal Balner autor: Jan Třeštík, zdroj: ČTK
  • Tyčkař Jan Kudlička autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK

Horší bylo pro něj ale vstávání v šest hodin. V pátek si totiž usmyslel, že přes den spát nebude, aby večer usnul lépe. „Koukali jsme odpoledne na film a měl jsem velký problém, skoro sirky v očích. A nakonec jsem stejně usnul až ve dvě ráno,“ prozradil. „Ale nevadilo to, je to mistrovství světa, tělo je na to připraveno. Dneska odpoledne to dospím," plánoval Jan Kudlička.

Finále tyč muži:

Pondělí 12. 8. 2013 v 17.00 hodin.

Vydáno pod