Kontroly na přechodech do Polska zatím dopravu nekomplikují

Varšava/Náchod/Chotěbuz – Dočasné kontroly, které ode dneška zavedlo na svých hranicích Polsko, zatím komplikace v dopravě nepřinesly. Kontroly potrvají následujících patnáct dní, polská vláda tak chce lépe zabezpečit bezproblémový průběh varšavské konference OSN o změnách klimatu. Země se bojí hlavně radikálních ekologických aktivistů. Až do 23. listopadu tak jsou kontroly obnoveny na hranicích s Českem, Německem, Litvou i Slovenskem a na všech polských letištích a v přístavech.

Polské ministerstvo vnitra ve svém prohlášení uvedlo, že „pohraniční stráž zabrání vstupu do Polska každému, kdo by mohl narušit veřejný pořádek či představovat bezpečnostní hrozbu“. Kontroly neprobíhají na všech hraničních přechodech naráz, polská vláda si je vytipovává na základně aktuálních informací, kudy by se ekologičtí radikálové mohli pohybovat. V případě, že nebudou problémy, by mohly skončit i dříve než plánovaného 23. listopadu. Na česko-polských hranicích zatím nenastal připad, že by pohraničníci někoho do země nepustili.

Reportáž Radka Wiglasze a Ireny Vojkůvkové (zdroj: ČT24)

V pravé poledne začala polská hraniční stráž s kontrolami v Náchodě-Bělovsi, doprava je tam svedena do jednoho pruhu. Na příjezdu k přechodu řidiče na kontroly upozorňují dopravní značky a v motorestech a na čerpacích stanicích v okolí jsou letáky, které se zpřísněným režimem seznamují podrobněji. Kontroly jsou zatím namátkové, pohraničníci zastavují asi jedno auto z dvaceti. Kontrolují hlavně doklady, důkladnější prohlídce zatím řidiče nepodrobují. 

Hraniční přechod je bez problémů průjezdný v obou směrech, větší nápor se očekává až večer, kdy se Poláci, kteří pracují v Česku, začnou ve velkém vracet na víkend domů. Připravena je i česká policie pro případ, že polští kolegové budou potřebovat pomoc s usměrňováním dopravy nebo s lidmi, které případně nebudou chtít do země pustit. „Doprava na Náchodsku je prozatím plynulá. V případě nějakých komplikací jsme připraveni situaci řešit případným odstavením kamionů na obchvatu České Skalice,“ řekla mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Žádné problémy nejsou ani na česko-polských hraničních přechodech v Libereckém či Moravskoslezském kraji. Na přechodu v Chotěbuzi začaly kontroly kolem jedenácté hodiny. Jelikož je tento přechod primárně určen pro kamiony, které pohraničníci nezastavují, i tady je provoz plynulý. „Nemáme hlášeny žádné problémy,“ uvedl dispečer Národního dopravního informačního centra (NDIC) Martin Lubojacký.

Platí také zákaz překračovat hranice Polska mimo hraniční přechody. Pěších turistů by se ale toto omezení příliš dotknout nemělo. Na turistických stezkách v Krkonoších, Orlických horách či na Králiském Sněžníku je celá řada malých přechodů určených pro pěší a cyklisty. „Ke vstupu na území Polska slouží pouze určené hraniční přechody během provozní doby. Cestující mohou být vyzváni k předložení platného občanského průkazu nebo cestovního pasu nebo podrobeni důkladnější kontrole,“ informoval mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný. Jen ve východních Čechách je takových míst jednatřicet, kompletní seznam lze najít na webových stránkách ministerstva vnitra

Ekologický summit se bude konat ve Varšavě od 11. do 22. listopadu, přičemž se na něj sjedou vedoucí představitelé, ekologičtí experti i vyjednávači ze 190 zemí. Budou se snažit připravit základy pro dohodu o snižování exhalací skleníkových plynů, která by mohla být uzavřena za dva roky v Paříži a vstoupit v platnost v roce 2020.