Lidé si vyžádali rozšíření provozu cyklobusu Bečva

Přerov – Cyklobus Bečva by příští rok mohl začít jezdit už v červnu, chystá se provoz i o nedělích. Rozšíření spojů si od přerovského magistrátu v anketě vyžádali obyvatelé Hranic, Lipníku nad Bečvou i Přerova.

Cyklostezka Bečva je jedna z nejdelších tras v České republice, cyklistům i turistům zajišťuje dopravu z Přerova směrem na beskydské horské sedlo Bumbálka. Minulý rok začal spoj fungovat od konce června, místa do konce srpna však byla vzápětí vyprodána.

„Proto teď jednáme s městy o možnostech rozšíření této služby a snažíme se při tom maximálně zohlednit přání občanů. Svůj názor nám prostřednictvím ankety sdělilo 276 lidí a převážná většina z nich, konkrétně 97 procent, si přeje rozšíření počtu spojů cyklobusu v příští sezoně," uvedl přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD).

Cyklobus
Zdroj: ČT24

Během letních měsíců jezdil cyklobus jen v soboty, v plánu je přidat i neděle a spustit provoz od začátku června. Organizátoři dopravy navíc budou muset zajistit přívěs s větší kapacitou kol.

„V letošním roce jezdil cyklobus s cyklovlekem pouze pro 16 kol a i podle údajů z rezervačního systému je zřejmé, že nebyl dostačující. Už v druhém červencovém týdnu byla všechny místa pro rezervaci kol obsazená, a to až do konce sezony cyklobusu," uvedl přerovský cyklokoordinátor Jiří Janalík.

Po zimní přestávce vyjel z Ostravy do beskydských horských středisek takzvaný cyklobus.
Zdroj: ČT24

Během své první sezony svezl cyklobus Bečva o prázdninových sobotách na 300 lidí, kteří mířili do hor za cykloturistikou i pěší turistikou. Trasa cyklobusu měřila asi sto kilometrů. Cyklisté mohli vystoupit kdekoli na cyklotrase, která prochází třemi moravskými kraji a měří přes 140 kilometrů. Přidat se mohli i kdekoli po cestě. Projet si tak mohli celou cyklostezku podél Bečvy. Jízdné z Přerova až na Bumbálku je vyšlo zhruba na stokorunu, za kolo zaplatili 15 korun.