Celníci zadrželi na Jesenicku zásilku léků na výrobu drog

Jeseník - Zásilku více než 5000 tablet léků, které jsou zneužívány při výrobě drogy pervitin, objevili ve středu celníci při kontrole osobního automobilu u Mikulovic na Jesenicku. Ze zadržených tablet by bylo možné vyrobit téměř čtvrt kilogramu pervitinu, uvedla mluvčí Celního úřadu pro Olomoucký kraj Marie Bortlová.

Celníci ve středu krátce po poledni podle Bortlové zastavili vytypované osobní vozidlo Hyundai Sonata s českou poznávací značkou. „Dva muži ve věku 34 a 30 let tvrdili, že nic nevezou. Celníci si všimli tří kartonových krabic na podlaze mezi sedadly. Muži však na otázky, co v krabicích převáží, nereagovali. Když celníci přistoupili ke kontrole vozidla, našli více než 5000 kusů léků Sudafed a Cirrus,“ uvedla. Na severu Olomouckého kraje v blízkosti polských hranic to není ojedinělý případ.

Za trestný čin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy mužům u soudu hrozí trest vězení v délce dvou až deseti let. „Není to ojedinělý případ, kdy olomoučtí celníci zadrželi léky s pseudoefedrinem. Od ledna letošního roku jich zajistili více než 8000 kusů,“ podotkla Bortlová.

Naposledy na začátku listopadu při kontrolách u polských hranic celníci společně s policisty v jednom z vozů objevili více než 400 tablet léku Sudafed. Muži převáželi tablety z Polska, kde jsou na rozdíl od Česka volně prodejné.