Některé hrady a zámky v Olomouckém kraji oživil sváteční program

Olomouc – Některé hrady a zámky v Olomoucké kraji dnes přerušily zimní přestávku a výjimečně otevřely své brány. Správci pro návštěvníky připravili svátečně laděné prohlídky, vánoční výstavy, pohádky i dílny pro děti. Lidé měli o sváteční prohlídky spojené s doprovodném programem značný zájem.

Například na hradě Bouzov byly dnes připraveny prohlídky s adventní tematikou, jejichž součástí byla ukázka starých zapomenutých zvyků, ochutnávka tradičních vánočních pokrmů a mikulášská nadílka pro děti. Hrad si za dvě hodiny prohlédlo zhruba sto lidí. „Na to, jaké venku panovalo počasí, byla návštěvnost slušná,“ uvedla kastelánka Zuzana Šulcová.

Vánoční atmosféra dnes zavládla také na zámku Jánský vrch v Javorníku na Jesenicku. Správa návštěvníkům nabídla prohlídky vánočně vyzdobeného zámku s malou ochutnávkou vánočního pokrmu a kulturním programem, jehož hlavním motivem byly vánoční pohádky a příběhy. Nechyběla ani ukázka zdobení perníků, výroby vizovického pečiva, vánoční trhy či dílna pro děti.

Státní hrad ve Šternberku dnes ožil vánočním jarmarkem. Návštěvníci si mohli vyrobit vánoční ozdoby, modelovat z marcipánu či malovat na sklo. Hotové výrobky si děti odnesly domů.

Některé památky v Olomouckém kraji budou otevřeny také v závěru roku. Například hrad Bouzov bude ve čtvrtek 26. prosince a v pátek 27. prosince svátečně vyzdoben a prohlídky zpestří živý betlém i vánoční dílna.

Šternberský hrad připravil na 25. prosince poetické vánoční prohlídky. „Průvodci provedou návštěvníky hradem a kromě historie a vánočních tradic uslyší také vánoční koledy a půvabné příběhy z knihy Příběhy vánoční noci,“ uvedla mluvčí kroměřížské pobočky Národního památkového ústavu Dagmar Šnajdarová.