Punkevní jeskyně budou přístupné i lidem na vozíku

Moravský kras – Na dno propasti Macocha se už od února podívají i lidé na vozíku. Správa jeskyní Moravského krasu se rozhodla upravit chodníky v jeskyni tak, aby byl invalidům přístupný téměř celý komplex Punkevních jeskyní.

„Samotné Punkevní jeskyně celé přístupné nejsou, avšak začátek podzemí k prvnímu dómu s docela bohatou výzdobou na vozíku dosažitelný je,“ tyto informace z webu občanského sdružení Bez bariér, popisující, na které krásy Moravského krasu se mohou invalidé podívat, budou už brzy neplatné. Prohlídková trasa Punkevních jeskyní prochází přestavbou, aby se na dno Macochy mohli podívat i lidé na vozíku.

„Toto schodiště bránilo vozíčkářům dostat se na dno propasti Macocha, proto se vykopal tunel, kterým se tam pohodlně dostanou,“ popsal vedoucí provozu Punkevních jeskyní Hynek Pavelka. Doteď byla pro vozíčkáře přístupná jen první část jeskyně k zrcadlovému jezírku a po dohodě s kormidelníky na lodičkách také podzemní říčka Punkva.

Hovoří vedoucí provozu Punkevních jeskyní Hynek Pavelka (zdroj: ČT24)

Od února by měla být pro invalidy přístupná většina tzv. suché trasy. „Uvidí zhruba tři čtvrtiny prohlídky, ale hlavně se dostanou na dno propasti, což je pro turisty nezapomenutelný zážitek. S pracemi jsme začali v říjnu, v současné době jsou téměř hotové. Ještě je potřeba chodbu osvětlit a dodělat chodníky,“ dodal Pavelka.

Vykopat tunel pro bezbariérovou cestu bylo podle stavařů dost náročné. „Kopalo se to ručně a všechno se vyváželo asi tři čtvrtě kilometru před jeskyni. Vyvezli jsme asi dvě stě tun materiálu. Výška chodby je kolem tří metrů, šířka metr a půl,“ popsal majitel stavební firmy Alois Nejezchleb.

Pohled shora  

Horní pohled na Macochu invalidům umožňuje příjezd na parkoviště nedaleko horního můstku, od kterého vede bezbariérová cesta. Pokud se vozíčkáři potřebují dostat na Macochu z údolí, kde leží jeskyně, mohou využít také lanovku.

Bezbariérově je upravena i většina tras v jeskyni Výpustek a Sloupsko-šošůvských jeskyních.