Dvě nehody – šest mrtvých. Lidé umírali u Bašky a Rymic

Baška/Rymice – Po čelní srážce dvou aut na silnici I/56 u Bašky na Frýdecko-Místecku zemřel řidič jednoho z nich, později zraněním podlehl i řidič druhého. Na šest se rozšířil počet lidí, kteří během dne zemřeli při silničních nehodách, po srážce dalších tří vozidel na silnici II/490 u Rymic na Kroměřížsku. Nehoda kamionu a osobního automobilu uzavřela dálnici D5 u Plzně ve směru na Rozvadov. Oba pruhy budou neprůjezdné minimálně do 19:00

Silnice I/56 u Bašky: dva mrtví

Nehoda u Bašky se stala ve čtyřproudém úseku silnice I/56 před mimoúrovňovou křižovatkou v Kunčičkách. Silničáři nejprve informovali o hromadné nehodě čtyř aut, podle pozdějších informací se srazila dvě auta, každé jelo jiným směrem. „Osobní auto Subaru, které jelo ve směru do Frýdku-Místku, ze zatím nezjištěných příčin přejelo do protisměru, kde se čelně střetlo s druhým osobním autem,“ popsal policejní mluvčí Vlastimil Starzyk.

Ani jeden z řidičů nehodu nepřežil. Jeden z nich, šestašedesátiletý muž, zemřel bezprostředně po nehodě, druhého se snažili zachránit zdravotníci. „Ani třičtvrtěhodinová snaha záchranářského týmu však nevedla k úspěchu a zasahující lékařka musela nakonec konstatovat smrt i u tohoto pacienta. Muž podlehl mnohočetným zraněním v oblasti trupu a končetin,“ uvedl mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.

Silnice I/56 byla po nehodě zhruba pět hodin uzavřena, další hodinu se jezdilo kyvadlově jedním pruhem.

Silnice II/490 u Rymic: čtyři mrtví

Druhá smrtelná nehoda se stala po poledni. Mezi Rymicemi a Němčicemi na Kroměřížsku havarovala tři auta. Nejprve se čelně srazila dvě audi, potom do nich ještě narazil peugeot. Na počátku opět stálo přejetí jednoho z vozidel do protisměru. Právě v něm zemřeli dva muži a jedna žena. „Utrpěli zranění, která nebyla slučitelná s životem. Další osoba – žena – byla s vážnými zraněními převezena vrtulníkem záchranné služby k dalšímu ošetření,“ shrnul mluvčí hasičů Libor Netopil. Odpoledne zde svým zraněním podlehla. Lehké zranění utrpěl také řidič druhého audi, v peugeotu nebyl nikdo zraněn.

Silnice II/490 je kvůli nehodě stále uzavřena. Hasiči budou podle mluvčího Libora Netopila vyprošťovat mrtvé a uklízet komunikaci, na které jsou zbytky karoserií a provozní kapaliny, které z automobilů vytekly.

Dopoledne narušil provoz také incident na dálnici D8. Kamionu, který vezl osobní auta, začal hořet motor. Během jeho hašení byla dálnice nedaleko německých hranic neprůjezdná. Požár se obešel bez zranění, dálnice byla opět průjezdná zhruba po hodině.