Pacientům Vítkovické nemocnice pomáhá pes

Ostrava - Na rehabilitačním oddělení Vítkovické nemocnice si zvyká mladý pes. Tamní lékařka se ho snaží vycvičit jako pomocníka, který bude pomáhat nemocným posilovat svaly i povzbuzovat mysl. Je to první nemocnice v kraji, která zavádí takzvanou canisterapii.

Pes se jmenuje Casper a původně ho rehabilitační lékařka Ema Kaslová pořídila synovi jako dalšího člena domácnosti. Pak se ale rozhodla vycvičit ho jako canisterapeutického psa. Pomáhá jí pacientka Zdeňka Koldová, která se tomuto druhu výcviku dlouho věnuje. Vedení rehabilitace také na myšlenku pořidit psa přivedla. Když byla loni na podzim na tomto oddělení hospitalizována, využila téměř opomíjené možnosti vzít si do nemocnice asistenčního psa. Z fenky australského ovčáka, která jí doprovázela a pomáhala jí, byli všichni nadšení. Byla hezká a hodná, ale také užitečná.

Ergoterapeutka Zuzana Damborská je přesvědčena, že pes má na pacienty léčebný vliv. „Tělo si vezme od pejska to, co potřebuje. Když je v napětí, tak se uvolní,“ uvedla.

Canisterapie
Zdroj: ISIFA/VLP/Radek Valerián

Aby mohl být Casper plnohodnotným pomocníkem, musí se hodně naučit. Trénuje několik hodin denně. „Pravidelně do nemocnice dochází. Zatím se seznamuje s prostředím, je to ještě štěně,“ vysvětlovala Zdeňka Koldová. Pes už prý ale umí aportovat i podávat věci. Hlavně by měl být empatický. „Musí se nechat hladit, nesmí projevovat žádné známky agrese, nesmí vrčet. Neměl by se také bát vozíků, berlí,“ dodala Zdeňka Koldová.

Z prvních reakcí je zřejmé, že přítomnost psa na oddělení bude mít úspěch. Personál si zvykl, pacienti jsou spokojení. A o Vítkovickou nemocnici je teď větší zájem. Dokonce i lidé z jiných krajů se chtěli léčit v této nemocnici právě kvůli psovi. „Když mi bylo špatně a brečela jsem, přiběhl za mnou, olízl mne a hned mi bylo lépe,“ líčila pacientka Lenka Kotalová.

Výcvik Caspera potrvá asi půl roku, pak by měl absolvovat canisterapeutické zkoušky. Poté by měl zůstat v nemocnici s pacienty. Canisterapii už některé nemocnice v republice zavedly.

Canisterapie

Pojem Canisterapie je složen ze slov canis - pes a terapie - léčení. Je to způsob terapie, která využívá pozitivního působení psa na duši i tělo člověka. Ve světě se tato metoda rozvinula v padesátých letech minulého stletí, v Česku se začala používat až po roce 1990. Kontakt se psy pomáhá v domovech důchodců, dětských domovech, ústavech pro mentálně a fyzicky postižené i v některých nemocnicích.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)