Přicházející zima přinesla sníh a ledovku, silničáři vyzývají k opatrnosti

Bruntál - Čerstvě napadaný sníh zatím nezpůsobil vážné komplikace. Pozor by si řidiči měli dávat hlavně na Bruntálsku, kde se kvůli silnému větru můžou tvořit závěje. Ve městech v Moravskoslezském kraji je spíš mokrý a chemicky ošetřený sníh. V Krkonoších ho napadlo přes noc až 10 centimetrů, silnice jsou ale podle horské služby průjezdné. „Ve Špindlerově mlýně je poměrně mrazivo, 3 – 5 stupňů pod nulou, mírně sněží a je tu asi 5 – 10 centimetrů sněhu,“ uvedl náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš. Hustě sněží už od včerejšího večera v Moravskoslezském kraji, sníh přitom pokryl nejen hory, pěticentimetrovou vrstvu sněhu našli po ránu i lidé v Ostravě.

Na hřebenech Krkonoš napadlo deset centimetrů sněhu, celkem na hřebenech leží asi 20 centimetrů sněhu. Na Sněžce bylo dnes ráno kolem minus deseti stupňů Celsia.

Silničáře v Olomouckém kraji na řadě míst opět zaměstnal sníh. Z cest jej odklízeli především na Šumpersku a Jesenicku, do terénu však vyrážely vozy například i na Olomoucku či Prostějovsku. Na Šumpersku ve vyšších polohách napadlo podle správců cest až pět centimetrů sněhu, sněžilo také v sousedním Jesenicku. Silnice v regionu jsou sjízdné, místy leží zbytky rozbředlé kaše. Na inertně udržovaných cestách ve vyšších polohách se již drží ujetý sníh krytý posypem.

Kvůli ledovce vzniklo po ránu několik dopravních nehod na Teplicku, Lounsku, Mostecku či Litoměřicku. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na ledovku upozorňují policisté například na silnici číslo 15 u Želkovic na Lounsku, v Meziboří na Mostecku, na silnici číslo 62 u Mojžíře na Ústecku, v Podsedicích a mezi Terezínem a Lovosicemi na Litoměřicku.

Přicházející zima přinesla sníh a ledovku, silničáři vyzývají k opatrnosti (zdroj: ČT24)

V Krušných horách jsou silnice první třídy mokré po chemickém ošetření a sjízdné se zvýšenou opatrností. Komunikace nižších tříd tu kryje ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Také v Karlovarském kraji v noci na dnešek sněžilo a kvůli teplotám pod bodem mrazu sníh na silnicích zůstává. Silničáři na silnice vyjeli už večer a dnes v noci, varují před vznikem náledí.

Sníh přes noc napadl také na jihu Čech. Teplota na šumavském Churáňově dosáhla až minus 6,5 stupňů Celsia. Na kluzkých silnicích se po ránu stala řada nehod. Zejména na Šumavu mají řidiči vyjíždět se zimní výbavou. Správa a údržba silnic je vybízí ke zvýšené opatrnosti. Vane nárazový vítr a dohlednost je někde snížená vlivem sněhových přeháněk.

Sněžení zasáhlo také Vsetínsko a Zlínsko, silnice jsou tak sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. První sníh této zimy napadl v noci na dnešek také na jižní Moravě, i tady by řidiči měli být opatrní.

Podle meteorologů bude dnes převážně zataženo místy se sněhovými přeháňkami. Zejména v nižších polohách bude oblačnost postupně ubývat a srážky se vyskytnou jen ojediněle. Nejvyšší teploty dnes dosáhnou na mínus tři až plus jeden stupeň, na horách zůstanou mezi šesti až dvěma stupni pod nulou.