Co bude s bývalým hotelem Palace? Jeho přestavba nabírá zpoždění

Ostrava – Přestavba bývalého hotelu Palace v centru Ostravy nabírá zpoždění. Společnost, která ho koupila, nestihla včas podat žádost o evropské dotace ve výši 80 milionů korun. Město je odsouhlasilo, termín však vypršel na konci října. Hotelový komplex tak stále chátrá.

Hotel Palace vlastní společnost Sedm stromů, která ho má v plánu proměnit na vysokoškolský kampus pro 350 studentů. Rekonstrukce měla začít letos v létě. Nyní je už jasné, že se stavba odkládá nejméně o jeden rok. „Stavba bohužel ukázala některé stinné stránky, které byly složitější, než jsme předpokládali,“ tvrdí spolumajitel firmy Sedm stromů Petr Skrla.

Původní cena přestavby byla odhadována na 190 milionů korun, 80 milionů z této částky chce firma získat z evropských dotací. Nestihla ale o peníze požádat včas. Hledá levnější variantu. „Řekli, že stihnou podat projekt do konce výzvy, to je do konce října, a nestihli to. Já ale předpokládám, že se toho projektu jen tak nevzdají. Pokud to nevyjde v tomto plánovacím období, tak doufám, že se to podaří zařadit do toho příštího,“ uvádí primátor města Ostravy Petr Kajnar (ČSSD). „Budeme muset vyhodnotit všechny předložené projekty. Až poté budeme moci říct, zda jsou nebo nejsou nějaké volné prostředky na Kampus Palace,“ informuje mluvčí Regionální rady Moravskoslezsko Michal Sobek.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

V roce 2008 hrozila hotelovému domu demolice, zbourat ho chtěl jeho předchozí majitel. Stavební úřad tehdy demolici povolil. Proti se postavili památkáři i místní obyvatelé. Studentský kampus je pro historický komplex zřejmě poslední nadějí.

Nový majitel věří, že se mu kampus podaří otevřít v roce 2015.