Soud řeší smrt dítěte v odpadní jímce. Zodpovídá se matka a stavař

Ostrava - Ostravský okresní soud začal projednávat smrt tříleté holčičky, která se loni utopila v odpadní jímce. Před soudem stanula její matka a také stavbyvedoucí firmy, která jímku ve Slezské Ostravě budovala. Podle státní zástupkyně Moniky Oborilové oba dva nesou za smrt dítěte odpovědnost.

„Matka nechala dceru bez stálého dozoru. Stavbyvedoucí nechal odpadní jímku zajištěnou jen transportním poklopem, což je lehké plastové víko, které mělo pouze zabránit vniknutí dešťové vody. Nikomu navíc neřekl, že poklop je třeba vyměnit,“ řekla žalobkyně. Je přesvědčena, že jímka měla být zakrytá pevným víkem.

Obžalovaný odpovědnost za neštěstí odmítá. „Postupoval jsem standardně. Jiné víko v objednávce nebylo. Klient byl informován, že je nutné jímku zabezpečit jiným poklopem, anebo ji oplotit,“ hájil se. Jímka byla postavena v roce 2004. Po celou dobu byla přikrytá jen provizorním poklopem.

Neštěstí se stalo loni v květnu. Matka nechala dceru před domem a odešla do bytu, kde mimo jiné kojila mladší dítě. Starší dceru občas kontrolovala z okna. Později si všimla, že před domem není. Po asi hodině marného hledání zavolala policii.

Policisté ihned vyhlásili pátrání. K domu se sjelo více než sto záchranářů integrovaného systému - policisté, strážníci a hasiči. Dítě hledali psovodi se psy i vrtulník s termovizí. Hasiči nakonec našli holčičku utopenou v jímce. Soudkyně proces odročila na únor.