Muž zastřelil u Raškovic sedmnáctiletou dívku a jejího dědečka

Raškovice - Policie vyšetřuje dvojnásobnou vraždu, která se stala v pondělí v podvečer u obce Raškovice na Frýdecko-Místecku. Jednatřicetiletý muž, pravděpodobně středoškolský učitel, zastřelil sedmnáctiletou dívku, kterou učil. Smrtelně zranil také jejího dědečka a vážně postřelil její babičku. Zásahová jednotka chytila útočníka na útěku do lesa. O motivu vražd policie zatím mlčí. Podle neoficiálních zdrojů je za zločinem zhrzená láska.

Oběťmi jsou třiasedmdesátiletý muž a jeho sedmnáctiletá vnučka. Postřelená a těžce raněná je jednasedmdesátiletá žena. „Je v kritickém stavu, utrpěla vícečetná střelná poranění,“ uvedl Tomáš Oborný, mluvčí ostravské fakultní nemocnice.

Jaký měli tito lidé vztah k zadrženému střelci, to policisté nesdělili. Podle neoficiálních informací byl muž do dívky zamilovaný, možná to byl také zhrzený milenec. Novináři spekulují o tom, že vrah učil dívku angličtinu. „Nemůžeme teď zveřejnit nic bližšího,“ opakuje ztím policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Střelba v Raškovicích
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Podle nepotvrzených informací si útočník akci naplánoval. Nasvědčuje tomu to, že do Raškovic přijel ozbrojený a údajně oblečený do neprůstřelné vesty.

Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl potvrdil, že v Raškovicích zasahovaly tři posádky, které tam byly vyslány před pátou hodinou odpoledne. Dvěma lidem lékaři nemohli pomoci, dívka  i muž byli po smrti. Vážně postřelenou ženu záchranáři převezli na heliport do Frýdku-Místku, odkud ji vrtulník transportoval do Fakultní nemocnice v Ostravě.

Reportáž Marty Pilařové a Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

„Posádka zdravotnické záchranné služby poskytla ošetření také jednatřicetiletému muži, který měl lehké oděrky na rukou a hlavě, jeho stav nevyžadoval transport do nemocnice,“ uvedl Humpl. Šlo zřejmě o vraha, který se zranil při pokusu o útěk. Záchranáři pomáhali i šestačtyřicetileté ženě - zřejmě matce zavražděné dívky, která jevila známky stresové reakce.

Podobný případ, i když asi jinak motivovaný, se stal v listopadu 2011. V areálu letecké továrny Aircraft Industries v Kunovicích zastřelil bratr bývalého člena představenstva firmy Pavla Musely Karel dva lidi a poté sebe. Dva měsíce předtím zastřelil muž ve Svitavách několika ranami z nelegálně držené zbraně svoji družku, její nezletilou dceru a pak sebe.