Lupič dostal za přepadení banky osm a půl roku

Olomouc - Definitivně na osm a půl roku půjde do vězení jednačtyřicetiletý Vladimír Talapka ze Slovenska, který loni v Ostravě přepadl banku. Rozhodl o tom odvolací soud v Olomouci. S atrapou bomby donutil Talapka ředitelku pobočky, aby mu vydala pět set osmdesát tisíc korun. Před soudem se bránil tím, že je obětí spiknutí ředitelky a vymahačů, kteří ho do banky poslali.

V březnu 2012, jen pár minut po poledni, vstoupil do pobočky ČSOB ve Výškovické ulici v Ostravě neznámý muž. Vydal se přímo do kanceláře ředitelky a v kufříku nesl atrapu bomby. Tvrdil, že pokud mu do pěti minut nevydají pět se osmdesát tisíc korun, bombu odpálí.

Když peníze dostal, kufřík s bombou, vyrobenou z mouky, drátků a svítilny, v bance nechal a odjel domů na Slovensko.

„Jednalo se o dokonalou atrapu a k žádnému výbuchu nedošlo a ani nemohlo dojít,“ uvedl kriminalista Radim Bena.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

O den později ho zatkli. U Krajského soudu v Ostravě a teď i u Vrchního soudu v Olomouci tvrdil, že jen plnil pokyny vymahačů, kterým dlužil peníze.

„Obžalovaný se snažil nabízet trochu jiný způsob hodnocení některých důkazů. Podle jeho názoru poukazoval na nesrovnalosti, ovšem to jsou nesrovnalosti spíš spekulativní povahy, takže v žádném směru nebylo na místě, abychom vyhověli odvolání obžalovaného,“ komentoval případ Petr Angyalossy, předseda senátu Vrchního soudu v Olomouci.

Rozsudek je tak podle Vrchní soudu v pořádku, trest ale mohl být i vyšší. Jednačtyřicetiletý Talapka totiž už strávil půlku svého života ve vězení. Na Slovensku si odseděl dvacet let za vraždu a podvody.

Proti rozhodnutí Vrchního soudu už není možné se odvolat. Obhájkyně Vladimíra Talapky ale zvažuje, že se dovolají k Nejvyššímu soudu.