Úředníci z Frýdku-Místku se zodpovídají z povolování černých staveb

Ostrava - Okresní soud ve Frýdku-Místku projednává první z několika kauz, které od minulého roku otřásají frýdecko-místeckým magistrátem. Vedoucí tamního stavebního úřadu Jan Martyčák a jeho podřízená Alena Orlivová se zodpovídají ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle obžaloby umožnili budování několika černých staveb. Oba to ale kategoricky odmítají.

Jan Martyčák podle státního zástupce povolil v rozporu se zákony tři stavby, referentka Orlivová se údajně podílela na povolení jedné z nich. Problém byl v tom, že k jednání nepřizvali vlastníky okolních pozemků, kteří kvůli tomu neměli možnost hájit svá práva. Zvlášť problematické bylo podle žalobce povolení stavby autosalonu firmy Pronto Camper. Martyčák podle něho umožnil stavbu v rozporu se zákonem, bez potřebného územního řízení a stavebního povolení.

Policisté šetří i další podezřelé dění na magistrátu, které se týká jeho nejvyššího vedení. Ze zneužití pravomoci veřejného činitele obvinili více než dvacet lidí, mezi nimi primátora Michala Pobuckého z ČSSD, jeho náměstka Dalibora Hrabce z Věcí veřejných nebo ředitele městské policie Milana Sněhotu. Snaží se rozkrýt údajně zmanipulované veřejné zakázky a také zahlazování dopravních přestupků.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod