Bezdomovci popíjeli fridex, dva zemřeli, pět je v nemocnici

Šumperk – Dva mrtví bezdomovci byli dnes nalezeni v Šumperku. Police uvedla, že dalších pět lidí skončilo v nemocnici s otravou. Všechny osoby společně popíjely a otrávily se nemrznoucí směsí fridex. Jeden z hospitalizovaných je ve vážném stavu. Nejedná se tedy o další případ metanolové kauzy, která v Česku vypukla na začátku září.

„Metanol se nepotvrdil v krvi pacientů. Definitivní výsledky laboratorních vyšetření však budou nejdříve dnes odpoledne,“ uvedla Szotkowská. V nemocnici nyní zůstává pět lidí. „Jeden z nich leží na anesteziologicko-resuscitačním oddělení a jeho stav je velmi vážný. Zdravotní stav zbylých tří pacientů je stabilizovaný, nicméně zůstávají v péči lékařů šumperské nemocnice,“ uvedla Szotkowská.

Mrtvé a další s příznaky otravy objevili policisté v ranních hodinách na různých místech města. Policisté zjistili, že všichni ve středu večer společně popíjeli a poté se rozešli. „Ve Vikýřovické ulici byla nalezena třiatřicetiletá žena bez známek života, našel ji tam kolemjdoucí při cestě do práce. Třiačtyřicetiletý muž byl nalezen v Žerotínové ulici, také bez známek života,“ uvedl policejní mluvčí.  

V souvislosti s otrávenými bezdomovci v Šumperku se původně spekulovalo, že může jít o další případy otrav metanolem, které se po Česku začaly šířit od začátku loňského září. Vyžádaly si přes čtyři desítky mrtvých, další desítky lidí měly po vypití otráveného alkoholu zdravotní problémy, někteří budou mít doživotní následky. Několik obětí pochází i z Olomouckého kraje. Policie kvůli kauze stíhá přibližně sedm desítek lidí. Už dříve několikrát
vyzvala lidi, aby pili alkohol jen z ověřených zdrojů.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)