Loštický betlém je nejmenší v Česku

Loštice – Do krabičky od zápalek se vejde nejnovější Betlém řezbáře Jaroslava Beneše z Loštic. Známý umělec přitom do chléva z lipového dřeva vměstnal celkem šest figurek, na kterých pracoval zhruba čtyři měsíce. Jeho práci už ocenila pelhřimovská agentura Dobrý den. Podle jejích záznamů je Betlém nejmenší v České republice.

Výšku má dva centimetry a dva milimetry. Dlouhý je čtyři centimetry a jeden milimetr. Takové jsou rozměry chléva, který řezbář Jaroslav Beneš vydlabal do špalíku lipového dřeva. Umístil do něho šest figurek.

Na miniaturním Betlému začal Jaroslav Beneš pracovat v lednu. Krátil si tím letošní dlouhou zimu. Výroba tak malého uměleckého díla s sebou ale nesla i řadu úskalí. „Třeba Josefa jsem dělal pětkrát, protože když už jsem byl skoro hotový, tak mi vypadl obličej,“ komentoval svou práci řezbář Jaroslav Beneš.

Celý Betlém se vejde do krabičky od zápalek. Na nejmenší figurku, sedmimilimetrového Ježíška, ale většina lidí potřebuje lupu. Neobešel se bez ní ani komisař agentury, která zaznamenává české rekordy. Ten úředně potvrdil, že je tento loštický Betlém nejmenší u nás. Pro Jaroslava Beneše to představuje novou výzvu.

Jaroslav Beneš se vyřezávání Betlémů věnuje léta. Mezi jeho nejznámější díla patří pohyblivý Betlém. V současné době ho tvoří na 190 figurek. Kromě tradičních biblických postav zachytil řezbář i skutečné postavy obyvatel města i Moravy. 

Vydáno pod