Třinecké železárny staví kvůli ceně elektřiny továrnu v Polsku

Třinec - Majitel Třineckých železáren Tomáš Chrenek plánuje postavit nový provoz na výrobu technického plynu v Polsku. Dnes o tom informoval internetový deník Insider, podle kterého chce Chrenek výstavbou zařízení za hranicemi ušetřit náklady na elektřinu. Čeští průmyslníci si dlouhodobě stěžují na cenu elektřiny, kterou zvyšuje podpora obnovitelným zdrojům energie.

„Víme, že situace je vážná. Třinecké železárny nejsou jediným investorem, který chce přesunout výrobu do zahraničí kvůli vysokým nákladům na energii. Objektivně víme, že tato zátěž je pro průmyslové firmy nepřiměřená,“ řekl Insideru náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc.

Roční podpora obnovitelných zdrojů letos činí přes 40 miliard korun. Stát se na této podpoře podílí 11,7 miliardami, zbývající částku platí odběratelé v ceně elektřiny.

Čeští průmyslníci si stěžují, že vysoká cena elektřiny ohrožuje jejich konkurenceschopnost. Zástupci průmyslu proto jednají o možném řešení situace s ministerstvy financí a průmyslu a obchodu a s Energetickým regulačním úřadem. Šolc ale odmítá možnost zavedení varianty platné v Německu, kde jsou velké průmyslové podniky od příspěvku na obnovitelné zdroje v podstatě osvobozeny a o to větší je zatížení domácností.