Za stíháním Pobuckého a Sněhoty je podle právníka vina policistů

Frýdek-Místek - Kauza podezřelého vyřizování přestupků na Magistrátu ve Frýdku-Místku, kvůli které obvinili policisté i primátora Michala Pobuckého, pokračuje. Advokáti primátora a nově obviněného ředitele frýdeckomísteckých městských strážníků Milana Sněhoty hovoří o pomstě republikových policistů. Zástupci města údajně požadovali po státních policistech zveřejnění seznamů těch strážců zákona, kteří při přestupcích záměrně zamlčeli, že jsou policisty. Okresní ředitelství policie České republiky to odmítá.

Za nesprávné parkování může řidič zaplatit pokutu až dva tisíce korun. Pokud je provinilec policista, tak mu navíc hrozí kázeňský postih, který může ztenčit jeho výplatu nebo zarazit kariéru. A právě informace o policistech, kteří městským strážníkům zatajili služební průkaz, chtěli strážníci po policistech. Místo toho se dočkali obvinění za to, že místo pokut řešili přestupky domluvou. Mezi nimi je i primátor a ředitel městských strážníků.

Tuto verzi prezentuje obhájce Milana Sněhoty Radek Ondruš. „Sdělení obvinění přišla poté, co se magistrát obrátil na Policii České republiky ve věci šetření rozsáhlého portiprávního jednání policistů zařazených k územnímu odboru Frýdek-Místek,“ řekl České televizi Ondruš.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Obhájce primátora Pobuckého Jiří Matijaševič sdělil, že v obvinění jsou fatální chyby, a že klient podal stížnost.

Ředitel frýdeckomísteckých policistů nařčení obou obhájců odmítá. Trvá na tom, že úředníci magistrátu a strážníci při řešení přestupků chybovali. Policie ví minimálně o osmi případech.

„Odmítám, že by šlo o akt pomsty. Veškeré úkony, které jsou prováděny, jsou vyústěním důkazní situace, která vznikla během vyšetřování,“ prohlásil ředitel frýdecko-místecké policie Petr Klega.

Údajné nezákonné vyřizování přestupků na magistrátu ve Frýdku-Místku rozkryli kriminalisté během vyšetřování podezřelých městských zakázek. Obviněných je v současné době už 23. Většinou jde o úředníky, advokáty a obchodníky.

Žalobce, který vyšetřování řídí, České televizi mimo kameru vzkázal, že případ uzavře nějpozději do konce tohoto roku. Pak rozhodne soud.