Ostravská Charita chystá rekonstrukci dvou domů pro seniory

Ostrava – Zlepšit podmínky pro seniory, to je cíl Charity Ostrava pro tento rok. Chystá proto rekonstrukci Charitních domů sv. Václava a Alžběty, celkem v hodnotě 32 miliónů korun.

Po přestavbě v Charitním domě sv. Václava v Ostravě - Heřmanicích budou zrušeny dosavadní dvou- a třílůžkové pokoje. „Budou tam jen jednolůžkové pokoje a dva dvoulůžkové pokoje pouze pro manželské páry,“ uvedl ředitel Charity Ostrava, Martin Pražák. Součástí rekonstrukce bude i renovace zahrady, která se bude využívat pro zahradní terapii, zužitkují se i půdní prostory. „Lidé s postižením budou moci využívat zahradu pro různé terapie, a to například esenciální nebo dotykové. Budou moci pěstovat rostliny a podobně,“ řekl Pražák.

Charitní dům sv. Alžběty v Ostravě - Mariánských Horách čeká něco velmi podobného, navíc se počítá i s přístavbou. „Celková kapacita se nebude rozšiřovat, ale opět snížíme na pokojích počet lůžek,“ podotkl Pražák. V suterénu charita plánuje vznik prostor pro denní centrum.

Peníze na potřebnou přestavbu obou zařízení získala charita ze Švýcarska. „Švýcarská podpora v současné době směřuje především do Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Každý z nás, pokud bude starší, tak určitě nebude chtít pobývat na vícelůžkovém pokoji, ale potřebuje nějaké zázemí a nějaký standard a k tomu ty renovace směřují,“ uvedl Pražák.

Obě rekonstrukce by měly být dokončeny do konce příštího roku. „Domovy pro seniory obecně praskají ve švech, máme obrovské množství žádostí o pomoc, a to především u lidí, kteří se z ničeho nic ocitnou na lůžku a po tříměsíčním pobytu v léčebně pro dlouhodobě nemocné nemají kam jít,“ řekl Pražák. Doplnil, že domov sv. Václava má kapacitu 56 klientů, po rekonstrukci se navýší na 57 a v zařízení bude i jedno lůžko speciálně vyhrazené pro klienta s Alzheimerovou chorobou. V domově sv. Alžběty je 29 lůžek a kapacita i po opravách zůstane zachována.