Dopravní situace v Třinci se opět zhoršila

Třinec - Banální oprava na silnici I/11 dnes potrápila řidiče aut jedoucích z Třince směrem na Slovensko. Řidiči tranzitních kamionů se chtěli kolonám vyhnout jízdou přes centrum města. Tam ale od 1. listopadu nesmí. Podle starostky Třince Věry Palkovské je dnešní situace důkazem, že město potřebuje nový obchvat nutně a za každou cenu.

Svodidla na úzké, ale exponované silnici I/11 se začala opravovat v šest hodin ráno. Chvíli poté se vytvořily v obou směrech kolony. Oprava svodidel u Nebor potrvá tři dny. Dopravu na místě řídí semafory. Hlavně ve špičce musí řidiči počítat se zdržením. „Jakákoliv oprava na I/11 je k nepřežití znamená pro Třinec a celou východní část regionu obrovský problém. Co teprve, až nastane ta připravovaná rekonstrukce úseku od něborského kopce až do Vendryně,“ obává se starostka Třince Věra Palkovská.

Tato rekonstrukce je v plánu na začátku nového roku a potrvá dva a půl měsíce. Ze strachu z kolapsu dopravy a zacpaného města proto nechalo vedení Třince už minulý týden instalovat na kraj města značky, které zakazují kamionům nad 12 tun vjezd do města. Problematické silnici se chtěli řidiči tranzitních kamionů vyhnout i dnes dopoledne. Policisté ale město hlídali. „Čekají na to, že je tady nechytneme. Opravdu tady ale zatím jezdí,“ potvrdil vedoucí Kamion týmu Policie ČR Třinec Jaroslav Šergovič.

Chybí tu obchvat. Jenže právě dnes přišlo ministerstvo financí s návrhem na snížení státního rozpočtu na příští rok. Na dopravní infrastrukturu by mělo jít až o 6,5 mld. korun méně. Nad plánovanou stavbou přeložek tak může viset otazník. Osud silnice I/11 se bude řešit i zítra na mezinárodní konferenci Transport, kde se setkají zástupci města a ministerstva dopravy se svými slovenskými protějšky.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)