Mošnovské letiště představilo novou strategii

Ostrava - Letiště Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku představilo svému majiteli-Moravskoslezskému kraji - svou strategii. Do budoucna chce rozšířit především počet letů nízkonákladových přepravců. První z nich zahájí provoz příští týden. Krajská opozice strategii vytýká pouze to, že by měla obsahovat i požadavky firem v regionu.

Mošnovské letiště teď nabízí pouze jedinou pravidelnou linku. Tou se cestující dostanou do Prahy. Pravidelné spojení do zahraničí zcela chybí. Letiště ale plánuje, že se to změní. Svou představu předkládá Pavel Schneider kraji až teď, to je tři roky po svém nástupu na post ředitele. „To není o tom, že bychom nevěděli, kam se máme posouvat a co máme s letištěm dělat. Jde spíš o to, že jsme obchodní společnost a některé své záměry neradi publikujeme nejen kvůli nám, ale i kvůli partnerům na druhé straně,“ zdůvodňuje ředitel. Opoziční občanští demokraté se chystají plány letiště do budoucna podrobně prozkoumat. Zatím mají pouze jedinou výhradu. „Velké a střední podniky by si měly říct, jakou zakázku a jakou objednávku pro mošnovské letiště chtějí. Mělo by to být zapracováno do vlastní koncepce letiště,“ vyjádřil se opoziční zastupitel MS kraje Ivan Týle.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Letiště loni odbavilo přes 270 tisíc cestujících. To je asi o šest tisíc méně než v roce předchozím. Letos se chystá propad zastavit. „Od 24. 5. začneme létat z Ostravy do Paříže,“ uvedl ředitel letiště Pavel Schneider. Tuto linku zajistí nízkonákladová letecká společnost. Kromě toho cestujícím nabídne 15 dalších pravidelných letů. Zájemce dopraví k moři do jižní části Evropy. Zatím pouze v letním období.

Letiště Leoše Janáčka chce aspoň částečně dohnat konkurenční letiště v Katovicích. Plánuje proto, že cestujícícm do 6 let nabídne aspoň 10 pravidelných nízkonákladových linek, které budou v provozu celoročně.