Architekti protestují proti bourání haly ve Frýdku-Místku

Frýdek-Místek – Architektům vadí plánovaná demolice Víceúčelové sportovní haly ve Frýdku-Místku. Na jejím místě se mají už ke konci roku začít stavět obchodní centrum a nová víceúčelová hala Polárka. Architekti ale starou halu považují za unikátní dominantu města.

Unikátní hala podle návrhu architekta Oskara Chmiela vznikala v letech 1971 až 1985. Třicáté výročí otevření se v ní už ale slavit nejspíš nebude. Podle posudku, který si radnice nechala vypracovat, je hala v žalostném stavu, a tak ji chce nahradit novou. To ale architekti i odborníci odmítají. „Ta hlavní nosná konstrukce je alespoň z těch veřejně dostupných míst, ke kterým máme přístup, zcela v pořádku,“ tvrdí odborný asistent stavební fakulty VŠB-TU Vít Křivý. Navíc se podle architektů jedná o výraznou dominantu města.

„Nikdo dneska nedokáže říct, jestli ta ocelová konstrukce úplně vespod té stavby je na tom ještě hůře a nemusela by se kompletně vyměnit,“ říká ale náměstek primátora Frýdku-Místku Michal Pobucký. Město si po kritice nechalo vypracovat analýzu, jestli je výhodnější stavět novou halu Polárka nebo rekonstruovat starou. Opozice ale tvrdí, že její závěry jsou nedostatečné.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Město je také vázáno smlouvou z roku 2009, ve které halu a pozemky v okolí předběžně prodává soukromé firmě. Ta chce totiž už na podzim na místě stavět obchodní centrum. Podle radnice tak nehrozí, že by musela řešit souběžně provoz dvou velkých hal. Nová hala Polárka by měla vzniknout v těsné blízkosti současného zimního stadionu. O tom, zda se začne stavět, rozhodnou zastupitelé za dva měsíce.