Lidé se bojí, že nedostanou v lednu dávky

Ostrava - Příjemci sociálních dávek se bojí, že v lednu nedostanou od státu žádné peníze. Pracovníci úřadu práce jim údajně tvrdí, že peníze kvůli nefungujícímu počítačovému systému začnou vyplácet až v únoru. Generální ředitelství to však odmítá. Peníze prý už vyplácí.

Dlouhé fronty a málo informací, i tak vypadá podle žadatelů o dávky situace na úřadech práce dva týdny po přechodu na nový systém. Více než dvě hodiny čekala i Pavlína Včelková z Ostravy-Kunčiček, která se přišla zeptat, kdy ji stát pošle první peníze. „Paní mi prostě řekla, že tento měsíc se můžu jít klouzat, že tento měsíc mi vyplácet peníze nebudou, protože nejde nějaký systém na počítači a ministerstvo nemůže vyplácet peníze, takže se to bude vyplácet pravděpodobně až v únoru,“ říká. Ředitelka ostravského úřadu práce situaci komentovat nechtěla a odkázala nás na generální ředitelství. „To rozhodně není pravda, ode dneška jsou připraveny všechny krajské pobočky a kontaktní pracoviště, kde se má vyplácet výplata v hotovosti. Podle zákona je musí dostat do konce měsíce,“ tvrdí mluvčí generálního ředitelství ÚP ČR Jiří Reichl.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

A další problém – lidé, kteří v prosinci vykonávali veřejnou službu, teď zjistili, že peníze za ni nedostanou. František Kalej přitom pracoval měsíčně víc než 30 hodin, aby dostal dalších 500 korun. „Pro mně je to dost, protože já jsem bezdomovec,“ svěřil se. „To samozřejmě věděli všichni organizátoři veřejné služby, že za prosinec bonifikace nebude možná,“ uvedl Jiří Reichl. Peníze se totiž vyplácely zpětně a zákon neřešil přechodné období mezi starým a novým systémem. Od letošního roku je totiž veřejná služba povinná pro všechny nezaměstnané, které úřady práce evidují více než dva měsíce a peníze navíc za ní nedostávají. Pokud by ji však odmítli, o přídavky od státu přijdou.