Horští záchranáři jsou připraveni na zimu

Ostrava - Horská služba v Beskydech a Jeseníkách je v plné síle. Záchranáři hlásí, že jsou na zimní sezonu po všech stránkách připraveni. Technické vybavení pro záchranu lidí je podle nich dostačující a na zcela srovnatelné úrovni s vyspělou Evropou.

Život v horách bývá v zimě zrádný. Přináší nečekané zvraty počasí, sněhové vánice a bouře. A to nelze podceňovat. „Beskydy a Jeseníky nejsou žádnou výjimkou a platí tady úplně stejné zákony jako ve všech ostatních horách,“ upozorňuje člen HS Beskydy Radan Jaškovský. Záchranáři se připravují na všechny možné situace. Trénovali i ve švýcarském Cermatu. Teď dolaďují technickou výbavu a kontrolují transportní vaky. K úrazům vyjíždějí i několikrát denně. Až z 85 procent zachraňují lyžaře a snowboardisty. „Úrazy hlavy bývají nejvážnější a je tam velká pravděpodobnost trvalých následků,“ říká náčelník HS Beskydy Roman Pavlica.

I přes všechna varování se lidé stále dostatečně nechrání. Nepoužívají přilby ani chrániče zad. Loňská zimní sezona přinesla v České republice přes šest tisíc úrazů. V Beskydech jich bylo více než pět set. Záchranáři radí: Do hor jen s nabitým mobilem. Neměl by chybět na žádné sjezdovce ani tůře. Může zachránit život.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

„Zavolají 155 nebo112 adispečink má na nás kontakt, dále v případě pohřešování jsme schopni lokalizovat pohřešovanou osobu na základě mobilního telefonu,“ potvrdil člen HS Beskydy Josef Slovák. A už brzy budou mít lidé k dispozici i speciální program pro takzvané chytré mobily. „Jsou tam zásady první pomoci a je tam možnost přivolat si pomocí této aplikace dispečink horské služby v dané oblasti, ve které se nacházíte. Ukáže mu souřadnice, telefonní kontakty, dokonce i počasí,“ upřesnil Roman Pavlica. O lidi v nesnázích se bude v českých horách starat bezmála 600 profesionálních a dobrovolných záchranářů.

Vydáno pod