Areály a pozemky OP Prostějov jdou do prodeje

Prostějov - Insolvenční správkyně zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov (OP) Miloslava Horská zahájila výběrové řízení na prodej výrobních areálů bývalých poboček OP a pozemků podniku zajištěných pro Českou spořitelnu, největšího věřitele textilky. Podle pravidel výběrového řízení zveřejněných v insolvenčním rejstříku mohou zájemci podávat své nabídky do konce listopadu.

Prodej majetku povolil brněnský krajský soud. Ve výběrovém řízení na prodej nemovitostí textilky jsou například výrobní budovy v Olomouci, Uherském Hradišti, Ostravě, Uherském Ostrohu, Lošticích a Drahanech, rekreační středisko Karlštejn nebo sklady v Prostějově.   
Podle znaleckých posudků má největší hodnotu, 40,4 milionu korun, areál v Ostravě. Na více než 20 milionů znalec určil ceny areálů v Uherském Hradišti a Olomouci i ubytovny M. Pujmanové v Prostějově. Hodnotu rekreačního střediska Karlštejn znalec vyčíslil zhruba na 18,5 milionu korun.

Horská chce plánované prodeje co nejvíce inzerovat, aby se o možnosti koupě dozvědělo velké množství potenciálních kupců. Již dříve řekla, že její snahou je zahájit co nejdříve i prodej dalšího majetku textilky, mimo jiné takzvaných měřenek, výroby na míru, což je poslední funkční část OP. „V tomto případě zatím soud usnesení nevydal,“ uvedla insolvenční správkyně. 

Oděvní podnik je v úpadku od loňského ledna. Své pohledávky vůči OP nárokuje podle informací v insolvenčním rejstříku 555 věřitelů, žádají 2,15 miliardy korun. Podle znaleckého posudku je hodnota OP zhruba 1,1 miliardy korun. Experti se však shodují na tom, že jeho hodnota klesá. 

V dobách, kdy podnik provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10 tisíc lidí, nyní je to asi 400.

Vydáno pod