Richard Krajčo a Mňága a Žďorp v Tečce páteční noci

Přímý přenos Tečky páteční noci z Ostravy bude moderovat Richard Krajčo, hosty tentokrát budou Mňága a Žďorp, Karel Prokeš, Lucie Redlová a její kapela Garde.

Richard Krajčo je sice známý hlavně jako frontman kapely Kryštof, „slavným“ se ale stal hlavně díky pořadu Medúza. Ten moderoval s Alešem Juchelkou, spolu to táhli dvanáct let – z ostravského studia společně odvysílali skoro 600 přímých přenosů.

Mňága a Žďorp (Praha 2012)
Zdroj: ČT24/Stránky kapely

Jako host tentokrát přijde Petr Fiala se svou kapelou Mňága a Žďorp, který Tečku z Ostravy moderoval minule.

„Přiznám se, že Mňága a Žďorp je pro mě zásadní kapela, protože vedle Oceánu, Helmutovy stříkačky, kapely Priessnitz je právě Mňága jedním z důvodů proč jsem začal hrát na kytaru, proč jsem začal skládat a proč vznikla kapela Kryštof,“ řekl Richard Krajčo.

Mňága a Žďorp v těchto dnech vydává svou patnáctou desku, nazvanou Made in China. V době, kdy naše kapely jezdí točit do Anglie, nebo do Ameriky, nebo si pozvou americké producenty k nám, vyrazila kapela za pomoci svých fanoušků natočit album až do Číny. Společně se tedy budeme bavit o tom, jak celý nápad vznikl, jak probíhaly přípravy i samotné natáčení a samozřejmě si poslechneme i zbrusu nové písničky.

Lucie Redlová
Zdroj: ČT24/Wikipedie

Druhým hudebním hostem bude Lucie Redlová a její kapela Garde. Dcera Vlasty Redla svou sólovou dráhu začala v roce 2002, od roku 2009 pak jezdí s vlastní doprovodnou kapelou, jejímž členem je i Martin Knor z kapely Mňága a Žďorp.

Mňága a Žďorp na Colours of Ostrava
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Ve studiu přivítáme také Karla Prokeše, významnou osobnost valašské klubové scény. Jako neplacený spoludramaturg M-klubu v roce 1983 inicioval vznik Valašského špalíčku, koncepční přehlídky různých hudebních žánrů s přesahy do oblasti filmu, divadla a výtvarného umění. Navíc se velkou měrou zasloužil o úspěch Lucie Redlové i Mňágy.

Naše diskuze se bude točit o vývoji klubové scény v Česku a speciálně na Valašsku, o tom, jestli je internet pro muzikanty pomocník nebo protivník, nebo třeba o budoucnosti.

Tečka páteční noci živě na ČT art, pátek 31.10., 22:40
www.ceskatelevize.cz/teckanoci