Tečka páteční noci živě z Colours of Ostrava 2014

I přes prázdninovou přestávku ve vysílání chystá Tečka páteční noci jeden výjimečný přímý přenos – tentokrát se podíváme na festival Colours of Ostrava 2014. Hostem bude americká kapela David Wax Museum, čeští Gipsy.cz, chystáme živé vstupy ze zákulisí a mnoho dalšího.

„Čeká nás 150 minut živého vysílání s řadou zajímavých hostů a dvěma kapelami,“ řekl moderátor pořadu Marek Hlavica. V improvizovaném studiu pod širým nebem přivítáme americkou formaci z Bostonu, David Wax Museum. „Ti letos patří k festivalovým hvězdám na Drive Stage. Jejich muzika je hodně živelná, i proto se stali největším hitem festivalu Womad,“ dodal Hlavica.

Frontman a zpěvák romské skupiny Gipsy.cz Radek \"Gipsy\" Banga představuje album Desperado
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Druhou kapelou, která ve speciálním vydaní vystoupí, bude česká formace Gipsy.cz. Ta letos slaví deset let, během kterých stihli vystoupit i na festivalech jako je Glastonbury nebo Sziged. „Budeme se bavit například o tom, jestli jsou kapely z Česka v zahraničí exotické a budeme porovnávat,“ řekl Hlavica.

„Má kolegyně, Barunka Obozněnková, vyrazí s kamerou přímo mezi hlavní hvězdy Colours. V zákulisí bude pro živé vstupy hledat hudebníky, kteří svůj set právě dohráli, nebo se na něj zrovna chystají,“ řekl Hlavica. „Nechceme prozradit všechno, ale vypadá to, že se do vysílání podívá například ZAZ, Emiliana Torrini, Jana Kirschner nebo Monkey Business.“

„V době našeho vysílání bude hudební program probíhat současně na jedenácti scénách. A to jen proto, že na dvou dalších právě program skončí – dětská scéna už pošle děti do hajan a filmová scéna uvolní prostor muzice,“ řekl Hlavica.

Do studia k nám přijde i řada osobností – Zlata Holušová, ředitelka festivalu Colours, Petr Dvořák, generální ředitel ČT, Milan Tesař, šéf kulturní rubriky Reflexu, spoluautor seriálu Zelený Raul a též dramaturg Reflex scény na Colours of Ostrava.

VOSTO5 - Pérák
Zdroj: ČT24/Festival Divadlo

Festival Colours of Ostrava je sice festivalem hudebním, ale čím dál více do něj pronikají další umělecké disciplíny – výtvarné umění, film, happening a divadlo. „Naše netradiční studio navštíví i zástupci pražského souboru Vosto5, kteří na Colours letos vystoupí už popáté,“ řekl Hlavica, „ a také klauni z pouličního divadla Companyia La Tal, kteří po celou dobu festivalu ztělesňují na hlavní festivalové scéně živý orloj.“

„Chystáme toho opravdu hodně. Přijde k nám třeba i producent Benjamin Taubkin, nebo Minna Huuskonen z Finska - ředitelka Helsinki Festivalu,“ dodal Hlavica. „Bude to stát za to.“

Tečku páteční noci z Colours of Ostrava sledujte živě v pátek 18. července od 20:20 na programu ČT art.

Vydáno pod