Lze najít CESTU VEN z předurčenosti vlastní existence?

Nový film režiséra a scenáristy Petra Václava má název Cesta ven a ostravská filmová premiéra se uskuteční 29. května. Jde o příběh mladé romské ženy, která bojuje o obyčejně šťastný život. Naráží však na předsudky většinové společnosti a na mnohé další překážky, které jí zabraňují obstát v dnešním světě, v němž díky globalizaci a finanční krizi zmizela zejména pro Romy jak vyhlídka na práci, tak na důstojné bydlení.

Hrdinka filmu bojuje s materiálními problémy, s pocitem opovržení, ale také s vlastní determinací. Kde hledat pomoc? Úřady nastavily ve jménu úspor pravidla vylučování ze systému sociálních podpor. Romská soudržnost také naší hrdince nepomůže, jelikož přestala existovat: všichni tonou v dluzích, vydáni na pospas lichvářům a exekutorům. Každý hledá cestu, jak přežije on sám.

Myšlenka na tento film se poprvé objevila počátkem ledna 2012 a samotné natáčení probíhalo v únoru a březnu 2013. Petr Václav našel předobraz příběhu Žanety a Davida na návštěvě u svých přátel. A pak jej doplňoval o životní reálie dalších lidí, se kterými se potkával. Cesta ven se natáčela výhradně v reálném prostředí převážně na Ostravsku při velmi nízkých teplotách a na velmi obtížných lokacích. Režisér obsazoval drobné role ještě při natáčení přímo v lokacích, kde se natáčelo: v romských ghettech ale také v továrnách a na úřadech. Od samého počátku projektu tvůrci počítali s tím, že do hlavních rolí budou obsazeni neherci, protože autenticita příběhu byla jedním z hlavních cílů tohoto filmu, jehož vypovídací hodnota je nezpochybnitelná.

„Česká televize vnímá Cestu ven jako příkladný snímek, který otevřeně hovoří o našich postojích a ukazuje nezkreslených způsobem romské etniku v celé škále jejích projevů, specifického životního stylu, kultury a chování. Zároveň nabízí silný příběh, který má rovněž zobecnitelnou platnost a vypovídá i o tom, jak složitá celá romská otázka ve společnosti je a proč bychom měli lépe nejprve poznat situaci z druhé strany, než se rozhodneme hodit pomyslným kamenem a dělat předčasné závěry. Koprodukční partnerství u Cesty ven nebylo naplněno jen finančním vstupem České televize do projektu, ale velká část filmového štábu byla tvořena zaměstnanci Televizního studia Ostrava, protože právě Ostravsko byla hlavní lokace, kde se film v těžkých podmínkách loni v zimě natáčel,“ řekla kreativní producentka Kateřina Ondřejková.

Vedle režiséra a scenáristy Petra Václava se na filmu podíleli kameraman Štěpán Kučera, výtvarník Jan Pfeiffer a střihač Florent Mangeot. V hlavních rolích účinkují: Klaudia Dudová, David Ištok, Mária Zajacová-Ferencová a Natálie Hlaváčová.

Cesta ven je producentským debutem společnosti moloko film. Byl podpořen Státním fondem pro podporu a rozvoj České kinematografie a Centre National du Cinéma – Aide aux cinémas du Monde. Koproducenty jsou francouzská společnost Cinema Defacto a Česká televize, konkrétně Tvůrčí producentská skupina Kateřiny Ondřejkové.

www.ceskatelevize.cz/cestaven