Divadlo pořádá v bývalém plynojemu galakoncert k Wagnerově poctě

Ostrava - Festival Janáčkův máj, Národní divadlo moravskoslezské a Janáčkova filharmonie Ostrava pořádají společný koncert k poctě dvoustého výročí narození Richarda Wagnera. Galakoncert nazvaný Wagner GALA bude 15. listopadu v atraktivním prostředí auly Gong v Dolní oblasti Vítkovice.

Ostravští filharmonici, členové operního souboru, filharmonický sbor Brno a špičkoví pěvci jako německá sopranistka Maida Hundeling nebo polský basbarytonista Tomasz Konieczny přednesou výběr z nejslavnějších předeher a scén z oper Tannhäuser, Bludný Holanďan, Tristan a Isolda, Parsifal a Mistři pěvci norimberští.

Richard Wagner, kolem roku 1850
Zdroj: ČT24/Gettyimages/Isifa

Koncert diriguje velký milovník hudby Richarda Wagnera, hudební ředitel opery Národního divadla moravskoslezského Richard Jindra, který je také podepsán pod úspěšné nastudování Wagnerova Lohengrina. Na březnové premiéře zářila jako Elsa z Brabantu právě Maida Hundeling, která bude také hlavní sólistkou mimořádného koncertu. „Letošní rok se nesl ve znamení oslav dvoustého výročí narození Richarda Wagnera. Jsem moc šťastný, že jej zakončíme tímto koncertem s opravdovými hvězdami,“ řekl Jindra.

Lohengrin
Zdroj: NDM/Martin Popelář

Před galakoncertem zvou organizátoři diváky do budovy U6 vítkovického industriálního areálu na dramaturgický úvod nazvaný Vědecká kavárna Wagner. Mimořádného umělce a jeho dílo přiblíží dramaturg opery Národního divadla moravskoslezského Daniel Jäger a vídeňská muzikoložka Vlasta Reitterová, která přeložila Wagnerův životopis Můj život. Ukázky z této knihy přečte ostravský herec Miroslav Rataj.

Richard Wagner se narodil 22. května 1813 v Lipsku. Byl to výrazný představitel hudebního romantismu, který zásadním způsobel ovlivnil vývoj hudby. Inspiroval nejen skladatele, ale i další umělce. Dodnes však zůstává kontroverzní postavou kvůli svými protižidovským názorům, čehož zneužili také nacisté. Je spojován i s Adolfem Hitlerem, a to proto, že Wagnerova snaha se s jedním z největších masovým vrahů všech dob roky přátelila. Uvádění jeho děl v Izraeli je stále problematické. Jeho opery se nicméně hrají na nejlepších světových pódiích a wagnerovské role jsou metou operních pěvců. K nejznámnějším patří Bludný Holanďarn, Lohengrin, Tristan a Isolda, Mistři pěvci norimberští, trilogie Prsten Nibelungův a další.