Kašparův ostravský týden končí Komunismem

V Ostravě končí činoherní přehlídka Kašparův ostravský týden. Divadelní spolek Kašpar, který má sídlo v pražském Divadle v Celetné, přivezl už pojedenácté své nejlepší inscenace.

Soubor vybral pro Ostravu sedm titulů. Růži pro Algernon a některé další už diváci mohli vidět v minulých letech. Nejčerstvější novinkou jsou Mikulášovy patálie, představení podle knihy slavného francouzského spisovatele René Goscinny. Je to první rodinné představení spolku Kašpar, které je v Praze beznadějně vyprodané představení. Chodí na ně hlavně rodiče s dětmi.

„Jsou tam ty nejznámější povídky, které se v těch knížkách opakují, třeba Polívka nebo Kopaná,“ říká představitel Mikuláše Matouš Ruml.

Partu malých kluků hrají mladí muži. „Když si šest dospělých lidí hraje na malý kluky, tak je to dost zábavné. Hraje se to moc dobře a užívám si každé představení,“ dodává Ruml.

Spolek Kašpar hraje v Ostravě na čtyřech pódiích. Pro své další nové představení Něžná je noc zvolil Márnici - sklepní scénu Divadla Petra Bezruče. Režisér Patrik Hartl vychází z Dostojevskoho románu Zločinu a trestu a povídky Něžná.

„Je to setkání s dvěmi Dostojevského postavami, které jsou nějakým způsobem hraniční. Je to takový vhled do toho, co všechno může být Dostojevského člověk,“ vysvětluje Martin Hofmann, který hraje obě hlavní postavy.

Kašparův ostravský týden letos uzavře již reprízovaná hra Viliama Klimáčka Komunismus.