Irglová představila novou desku Anar

Zatím jediná česká držitelka Oscara Markéta Irglová přijela na měsíc za svou rodinou z Valašského Meziříčí. Proslavila ji především píseň Falling Slowly, kterou napsala a nazpívala společně s někdejším partnerem Glenem Hansardem. Nedávno nastal v jejím životě zlom. Přestěhovala se do New Yorku, vdala se, zahájila samostatnou dráhu a vydala první sólové album.

Solový debut Markéty Irglové se jmenuje Anar. Persky to znamená granátové jablko.

„Nějak zvláštně se to granátové jablko objevovalo úplně všude, ať jsem šla tam nebo tam, na obrazech, na plakátech. A když vidím něco třikrát, už mi to přijde jako nějaké znamení,“ říká zpěvačka Markéta Irglová.

„Je to symbol plodnosti, bohatosti a ženského principu. A tehdy to pro mne bylo jako šité na míru, protože jsem byla v New Yorku a psala hodně moc písniček, více než kdy předtím,“ vysvětluje Irglová.

Deska má zatím příznivý ohlas, někteří kritikové ji přirovnávají třeba k rané tvorbě Kate Bushové. O jejich kvalitách svědčí už fakt, že desku vydalo prestižní newyorské vydavatelství Anti Records, které vydává třeba Nica Cava nebo toma Waitse.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

„Lidé z vydavatelství slyšeli, že desku nahrávám, ptali se, jestli by si ji mohli poslechnout. Řekla jsem, že samozřejmě a poslala jsem jim nahrávky. Pak mi oznámili, že by to rádi vydali. Z toho jsem byla celá šťastná,“ říká zpěvačka.

Desku Anar Irglová sama charakterizuje jako jemnou až snovou. „A co se týče hudebních nástrojů, je hodně soustředěna kolem klavíru a vokálů, vokály mne hrozně baví. Zajímavý je pro mne také perský buben, na který hraje moje kamarádka, se kterou jsem na desce spolupracovala,“ uvádí Irglová.

Markéta Irglová je dnes večer hostem pořadu Šárky Bednářové Před půlnocí, který vysílá ČT24.