Morana skončila v řece, malérečky chystají kraslice

Kunovice, Vacenovice - Konec zimy na řadě míst pojistili vhozením jejího symbolu do vody. Tradici vynášení smrtky obnovili dnes v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Především na Moravě mají už teď šikovné ženské ruce spoustu práce s přípravou velikonočních kraslic.

Jarní počasí a pozvání na vynášení Morany přilákalo odpoledne ve slováckých Kunovicích desítky dětí a rodičů. „Zimu symbolizuje Morena, Smrtka, vyobrazovaná jako stará babizna v bílém,“ vysvětlila organizátorka akce Klára Kusáková. Kunovický průvod prošel ulicemi, ze kterých skutečná zima evidentně odešla už s několikatýdenním předstihem.

Vynášení smrti a vítání jara je západoslovanský lidový zvyk pocházející z předkřesťanské éry. Jeho ústředním prvkem je slaměná figura oblečená v ženských šatech, známá pod četnými jmény jako například Morana, Morena, Marzana, Mařena, Smrt, Smrtka nebo Smrtholka. Rituál se zpravidla koná na Smrtnou neděli, což je pátá postní neděle. Morana je symbolicky vynášena ze vsi a házena do řeky či upalována.

Zdroj: Wikipedie

NO COMMENT: Vynášení Morany v Kunovicích (zdroj: ČT24)

K příchodu jara neodmyslitelně patří i přípravy na Velikonoce - především pak zdobení vajíček. Ve Vacenovicích na Hodonínsku se o tomto víkendu sešlo víc než 1500 kraslic z celé České republiky. K vidění byly nejen hotové odměny pro koledníky, ale taky ukázky různých technik zdobení.

NO COMMENT: Výstava kraslic ve Vacenovicích na Hodonínsku (zdroj: ČT24)

„Máme tu vyškrabování na černý nebo fialový podklad, drátkovaná vajíčka, batikovanou techniku. Ale dostávají se k nám také nové techniky, jako je vyvrtávání vajíček zubařskou vrtačkou a také polepování bavlnkami,“ popsala organizátorka výstavy Květoslava Malá.

Velikonoce ale nejsou jen o tradicích, dnes k nim patří i byznys. A tak už měsíc před jejich začátkem jsou regály obchodů plné čokoládových zajíců.

Vydáno pod