Brněnští lékaři vrací sluch neslyšícím dětem

Brno - Brněnští lékaři z Fakultní nemocnice u sv. Anny poprvé na Moravě voperovali dítěti tzv. kochleární implantát, který umožňuje vrátit sluch i malým pacientům, kteří jsou hluší od narození, nebo o sluch přišli kvůli nemoci. Koncem listopadu chystají lékaři další dvě podobné operace.

„Pro úplně malé dítě zatím není vhodný, protože vyžaduje určitý chirurgický zákrok a určitou tloušťku kosti, ve které se připraví lůžko pro implantát. To znamená od takových dvou nebo tří let je ideální věk, kdy je kochleární implantát pro dítě vhodný,“ naznačil vhodný věk k operaci lékař Ivo Šlapák. Pro úplné novorozence se zatím implantát nehodí.

Zatímco v pražské nemocnici Motole kochleární implantát poprvé voperovali už před dvaceti lety, brněnští lékaři jej poprvé na dětském pacientovi vyzkoušeli až nyní. Jejich kolegům se doposud podařilo vrátit sluch pěti stovkám malých pacientů.

V Brně se podobné zařízení, které se voperuje přímo do hlavy, zatím dávalo jen dospělým. Letos v moravské metropoli voperovali dvanáct takový přístrojů. Kochleární implantát stojí i více než půl milionu korun a je plně hrazen zdravotními pojišťovnami. Elektrické zařízení tak vrací neslyšícím možnost vnímat zvuky okolního světa.

O operaci hovoří lékař Ivo Šlapák (zdroj: ČT24)