Demonstranti v Brně podpořili Sobotku, hejtman Hašek lhal

Brno – Na brněnském náměstí Svobody se dnes odpoledne sešlo asi 500 lidí, kteří chtěli podpořit předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Na setkání dorazil jak sám Sobotka, tak i senátor Jiří Dienstbier. Snahu o odvolání Sobotky z postu předsedy strany vyvolalo několik členů užšího vedení strany po nejednoznačném volebním výsledku ČSSD. Sobotka výzvy k rezignaci odmítl a jednání svých spolustraníků označil za pokus o puč. Dnes také několik vysoce postavených politiků z ČSSD, včetně jihomoravského hejtmana Michala Haška, potvrdilo, že se v sobotu večer bez Sobotkova vědomí sešli na tajné schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Místopředseda Hašek přitom schůzku popíral ještě včera večer, v Interview Daniely Drtinové.

Na podporu předsedy Sobotky si demonstranti přinesli transparenty, na nichž žádají odchod „zrádců a pučistů“ jihomoravského hejtmana Michala Haška, brněnského primátora Romana Onderky, poslance Jeronýma Tejce a senátora Zdeňka Škromacha z funkcí. Ke shromážděným lidem promluvil Bohuslav Sobotka. 

Sobotka před odchodem z náměstí Svobody ještě prohlásil, že tolik podpůrných textových zpráv na mobil jako nyní ještě nikdy nedostal. Podle něj jej to podporuje v tom, aby předsednický post neopouštěl, vše vedl ke stabilizaci poměrů v ČSSD a následnému vyjednávání o nové vládě.

Demonstranti si na radnici „počkali“ i na brněnského primátora Romana Onderku (ČSSD). Byl to totiž právě on, kdo navrhl předsednictvu strany, aby vyzvalo Sobotku k rezignaci na předsednický post. Asi 150 lidí na Onderku u budovy brněnské radnice pokřikovalo hesla jako „hanba“ a „odstoupit“. 

Dnes v podvečer zasedal také městský výkonný výbor ČSSD. Nakonec nedospěl k žádnému konkrétnímu postoji vůči reprezentantům obou stran rozkolu ve straně, přijal ovšem obecné usnesení, které vyzívá ke smíru a jednotě v ČSSD. Brněnská buňska strany vyzvala ústřední orgány ČSSD, aby se zabývaly zodpovědností za vůbec nejhorší volební výsledek sociální demokracie a vyvodily zodpovědnost za neúspěšnou kampaň.

Hejtman Hašek o schůzce u prezidenta lhal

Sociální demokraté Michal Hašek, místopředseda Zdeněk Škromach, předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc a jihočeský hejtman Jiří Zimola dnes potvrdili, že se zúčastnili povolební schůzky u prezidenta Miloše Zemana v Lánech. Dosud to popírali, na rozdíl od pátého účastníka Milana Chovance, který přiznal, že se setkání zúčastnil. Hašek v doplňujícím omluvném vyjádření uvedl, že jeho cílem „rozhodně nebylo klamat veřejnost“. 

Michal Hašek popírá v IDD lánské jednání (zdroj: ČT24)

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) už v České televizi prohlásil, že účastníci povolební schůzky s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech by měli odstoupit z vedení sociální demokracie. Štěch označil jejich chování za pokrytectví, protože dalším špičkám ČSSD „do očí lhali“.

Hašek rezignaci odmítá. Uvedl, že jen ctil dohodu, že schůzka bude neveřejná. Zdůraznil, že po úterním zklidnění situace v ČSSD po jednání jejího poslaneckého klubu, k němuž se snažil s Jeronýmem Tejcem přispět, přichází další vlna ataku. Stejně jako on, také Tejc odmítá odstoupit ze stranických funkcí.

Text prohlášení Michala Haška

„Ctil a držel jsem dohodu účastníků lánské schůzky o tom, že je a bude neveřejná, a to až do dnešního brífinku kolegy M. Chovance. Neveřejných schůzek se ve vrcholové politice koná poměrně hodně. V žádném případě nešlo o přípravu “puče v ČSSD„, ale o neformální setkání levicových politiků. Výzvu k rezignaci odmítám, po včerejším zklidnění situace v ČSSD po jednání poslaneckého klubu, ke kterému jsme se snažili s Jeronýmem Tejcem maximálně přispět, dnes prochází bohužel další vlna ataku. ČSSD nyní potřebuje konsensus po jednání o vládě s účastí ČSSD. Atmosféra čarodějnických procesů či 50. let rozpoutávaná nyní v ČSSD ničemu takovému bohužel neprospěje.“

Zdroj: ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Turbulentní dny v ČSSD

Sobota 26. října

  • ČSSD vyhrála předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Zisk 20,45 procenta hlasů ale znamenal její nejhorší výsledek ve volbách v ČR. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka oznámil, že navzdory nižšímu než očekávanému volebnímu výsledku nepočítá s rezignací a hodlá vést přípravy na jednání o nové vládě.

Neděle 27. října

  • Místopředseda strany Michal Hašek prohlásil, že kdyby byl předsedou ČSSD a strana ve volbách dostala 20,5 procenta hlasů, odstoupil by z funkce. Sobotka označil Haškův výrok za alibismus.
  • Server Česká pozice napsal, že Hašek se spolu s několika dalšími straníky setkal v sobotu večer s prezidentem Miloše Zemanem v Lánech. Hašek schůzku se Zemanem popřel. Sobotka řekl, že o ní nevěděl.
  • Brněnský primátor Roman Onderka navrhl předsednictvu ČSSD, aby vyzvalo Sobotku k rezignaci na předsednický post. Návrh schválilo 20 ze 33 členů předsednictva, zatímco v grémiu (nejužším vedení) byl poměr pět ku třem ve prospěch Sobotky. Sobotka rezignovat odmítl.
  • Širší vedení ČSSD Sobotku vyřadilo z povolebního vyjednávacího týmu, kde ho nahradil Jeroným Tejc.
  • Hašek nepřímo potvrdil sobotní schůzku s prezidentem, když odmítl, že by se na ní hovořilo o usnesení předsednictva. Setkání se konalo i podle Haškových oponentů, místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka a senátora ČSSD Jiřího Dienstbiera.
  • Prezident Zeman poskytl rozhovor časopisu Týden, v němž prohlásil, že by na místě Sobotky rezignoval.

Pondělí 28. října

  • Předseda Sobotka prohlásil, že povede vlastní jednání o nové vládě.
  • Na podporu Sobotky se v Praze sešla asi tisícovka jeho příznivců. Podporu mu vyjádřilo i několik předních politiků ČSSD, včetně předsedy Senátu Milana Štěcha, a odborového předáka Jaroslava Zavadila.
  • Sobotka se odmítl zúčastnit předávání státních vyznamenání na Pražském hradě.

Úterý 29. října

  • Sobotka svolal na 10. listopadu jednání ústředního výkonného výboru strany, které by mělo rozhodnout o jeho setrvání ve funkci.
  • Z povolebního vyjednávacího týmu ČSSD nejprve odstoupili místopředsedové Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec a posléze i Hašek a Jeroným Tejc.
  • Senátorský klub ČSSD vyjádřil Sobotkovi „plnou podporu“.
  • Poslanci ČSSD zvolili šéfem svého klubu Jeronýma Tejce. Rovněž přijali výzvu, aby se Sobotka účastnil jednání o sestavení vlády.
  • Místopředseda Chovanec potvrdil sobotní schůzku vlivných členů strany se Zemanem. Hašek to opětovně popřel s tím, že jde o fámu.
  • Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová řekli, že o možné povolební spolupráci chtějí jednat se šéfem ČSSD Sobotkou.
  • Místopředseda strany Zaorálek prohlásil, že impulz k odstranění Sobotky vzešel ze sobotní schůzky vlivných sociálních demokratů s prezidentem. Přímý účastník schůzky mu prý potvrdil, že Zeman mluvil s členy ČSSD o odvolání Sobotky z role hlavního povolebního vyjednávače. Kdo o schůzce lže, měl by podle Zaorálka zvážit odchod.

Středa 30. října

  • Z ankety ČTK vyplynulo, že někteří hejtmani považovaní za Haškovy spojence od jeho podpory ustoupili.
  • Místopředseda Chovanec v narážce na Haška prohlásil, že ve vedení strany nemůže zůstat člověk, který lže o povolební schůzce u prezidenta.
  • Sobotka zahájil povolební vyjednávání s předsedou KDU-ČSL Bělobrádkem.
  • Sociální demokraté Hašek, Tejc, Zdeněk Škromach a Jiří Zimola potvrdili, že se zúčastnili povolební schůzky u prezidenta v Lánech, což dosud popírali. Zároveň ale odmítli, že by na ní chystali stranický puč.

Zdroj: ČTK