Na zápase fotbalové Zbrojovky se zřítil strom, čtyři zranění

Brno/Zlín – Na zápase brněnské Zbrojovky spadl při bouřce kus stromu a zranil čtyři diváky. První pomoc jim poskytovali městští policisté, poté byli fanoušci se středně těžkými zraněními převezeni do brněnských nemocnic. S následky bouře se potýkali i hasiči na Zlínsku.

„Kolem půl deváté vlivem poryvu větru spadl kus suchého stromu do sektoru domácích diváků,“ potvrdil mluvčí brněnských strážníků Pavel Šoba. Městští policisté stáli v tu chvíli jen kousek od místa neštěstí. Strážníci hovoří o třech zraněných, podle informací od záchranářů byli ale zraněni celkem čtyři diváci - dva dospělí a dvě děti. „Strážníci jim okamžitě poskytli první pomoc a odnesli je do bezpečí,“ popsal Šoba. 

Přivolaný policejní lékař pak zraněné ošetřil, ti byli ihned poté se středně těžkými zraněními převezeni do nemocnic. Děti utrpěly jen lehčí zranění, jeden dospělý skončil v Nemocnici u svaté Anny, druhý byl převezen do traumacentra bohunické nemocnice. U všech se jednalo o zranění hlavy, jsou ale mimo bezprostřední ohrožení života.

Svědkyně nehody na stadionu (zdroj: ČT24)

Bouřka přišla na začátku druhého poločasu. Podle svědectví dalších diváků se ozvala velká rána a poté křik, když kus stromu padl na tribunu se stovkami diváků. Někteří svědci uvedli, že se stromy hodně ohýbaly už před týdnem. Pořadatel potvrdil, že strom, jehož část se zřítila do hlediště, byl na pozemku stadionu.

Hasiči měli plné ruce práce 

Bouřka zaměstnala především hasiče. Ti museli v Ochozi u Brna evakuovat čtyři desítky dětí z dětského tábora, který ohrožovaly padající stromy. Táborníci našli provizorní přístřeší v místní Orlovně, kde zůstanou až do zítřka. 

Hovoří starosta Ochoze u Brna Vlastimil Čoupek (STAN) (zdroj: ČT24)

Několik obcí, včetně zmíněné Ochozi, se ocitlo bez proudu, elektrická energie nefungovala ani ve Vyškově. V Brně-Líšni v Mifkově ulici naopak zkratovala tramvaj, která poté začala hořet. Uvnitř byl v tu chvíli řidič a několik cestujících. Řidič se nadýchal kouře, ostatní jsou v pořádku. Tramvaj se podařilo uhasit.

V celém regionu museli hasiči likvidovat i desítky polámaných či popadaných stromů. 

Velitel hasičů Milan Norek o požáru tramvaje (zdroj: ČT24)

Zlínsku se vážnější škody vyhnuly 

Během půl druhé hodiny, za kterou se bouřka přehnala Zlínským krajem, vyjížděli tamní hasiči ke čtyřem desítkám případů. Jednalo se převážně o stromy spadlé přes cestu. Ve Vlčnově na Uherskohradišťsku vítr utrhl střechu stadionu a v Krásnu nad Bečvou u Valašského Meziříčí střechu bytového domu.

„Do nedělní 23. hodiny máme 65 výjezdů našich jednotek. Hasiči odstraňují především stromy popadané na komunikace a elektrická vedení. Zatím nebylo evidováno žádné zranění osob,“ uvedl mluvčí hasičů Libor Netopil, podle kterého hasiči stále vyjíždějí k novým zásahům. Bouřka provázená silným větrem v neděli večer ve Zlínském kraji nejprve zasáhla Kroměřížsko, poté se posouvala přes Uherskohradišťsko, Zlínsko a Vsetínsko. „V průběhu následující hodiny a půl zasahovali hasiči u téměř 50 událostí. Jednalo se především o popadané stromy, větve a přetržená elektrická vedení,“ podotkl Netopil.

Deep Purple museli ustoupit rozmarům počasí

Kvůli prudké bouřce byl zrušen i koncert legendární kapely Deep Purple, která měla dnes kolem 21. hodiny vystoupit ve Slavkově u Brna.