Otec mrtvých novorozenců: Nevím, jak to vysvětlit dětem

Vlasatice (Brněnsko) - Brněnští kriminalisté objevili ve sklepě domu v obci Vlasatice na Brněnsku těla tří novorozených dětí. K vraždě se přiznala jejich matka, která vychovává dvě další děti školního věku. K činu ji údajně donutila finanční tíseň. Její manžel poskytl ČT krátký rozhovor.

Včera večer našli policisté ve sklepě jednoho z domů ve Vlasaticích těla tří novorozenců, jejich matka se k vraždě přiznala. Motivem činu byla neutěšená životní a finanční situace. Rodina má dvě další děti školního věku. Jedno je aktuálně v péči otce, o další se stará babička. „Ani nevím, jak to mám vysvětlit dětem. Řekl jsem jim, že maminka s námi dlouho nebude,“ uvedl otec rodiny. Žena své chování před rodinou tajila.

Podle výpovědí sousedů si místní žádného těhotenství nevšimli. Třicetiletá žena nosila často neforemné oblečení. Dokonce i otec dětí popřel, že by věděl o jiném stavu své manželky. „Nepoznal jsem to. Nedokážu pochopit, proč se to stalo. Proč to udělala,“ ptal se zdrcený muž. Sám dnes uvedl, že netuší, co bude s rodinou dál.

Na případ upozornil gynekolog. Když po porodu žena lékaře navštívila, tvrdila mu, že dítě zemřelo při porodu v nemocnici. Podle lékaře bylo ale zdravé. „Jsou ženy, které do poradny nechodí vůbec. Gynekolog by se měl přes sestřičku zkusit kontaktovat s maminkou,“ potvrdila správný postup staniční sestra Miloslava Kaménková. Gynekolog, jenž se dnes odmítl vyjádřit, dal podnět policistům, kteří dům prohledali a našli nejen tělo v květnu narozeného dítěte, ale ještě dvě další mrtvé děti. V roce 2012 totiž žena čekala dvojčata. Skutečnou příčinu smrti všech tří novorozenců určí až soudní pitva.

„Jsme z toho úplně zdrcení, že jsme si ničeho nevšimli,“ povzdechla si sousedka žijící nedaleko domu, kde policisté objevili mrtvá těla. „Zdravili jsme se, promluvili jsme spolu. Nevím, co ji vedlo k tomu, že to dokázala udělat,“ nechápavě dodala žena z Vlasatic. Když se někteří sousedé na ztracené břicho po porodu ptali, tvdila jim, že drží speciální dietu.

Tragédie ve Vlasaticích tématem UvR (zdroj: ČT24)

„Náš sociální odbor neměl žádné signály, které by zavdávaly důvod, proč se rodině věnovat,“ konstatoval starosta Pohořelic Josef Svoboda (ODS). Oba manželé se dostali do těžké finanční situace. Krajský soud v Brně vůči nim vedl od července loňského roku insolvenční řízení. Rodina dlužila přes 800 tisíc celkem šesti různým věřitelům, převážně šlo o nesplacené úvěry. Hrozilo jim dokonce zabavení domu. Krajský soud v Brně ale v létě vyhlásil úpadek, a povolil tak oddlužení manželů. Žena obviněná z vraždy byla převážně v domácnosti, naposledy pracovala pro zásilkovou společnost.

Matka mrtvých novorozenců čelí obvinění z vraždy. Zítra bude soud rozhodovat o jejím vzetí do vazby. Ačkoliv před rodinou vše tajila, sama přiznala, že s odhalením počítala a psychicky se na něj připravovala. Hrozí jí až doživotní trest.