Poutníci 21. století spojují duchovní cestu se svými koníčky

Velehrad - Návštěvníci mířící na pouť do Velehradu nezanevřeli na moderní společnost. Používají speciální mobilní aplikace a sdílejí své zážitky na sociálních sítích. Stále více jich propadá také geocachingu, kdy pomocí GPS navigace pátrají v terénu po ukryté schránce s malým pokladem. K významnému výročí vyšla i limitovaná edice cyrilometodějských pamětních medailí, které lidé ukrývají coby tzv. geomince. Své zástupce vyslali na Velehrad i radioamatéři.

Velehradské setkání má vlastní webové stránky i v angličtině a lidé na ně vstupují z celého světa. Profilem na Facebooku pořadatelé cílí i na mladší generaci. „Svatý otec papež František má své twitterové stránky, na kterých komunikuje se svými příznivci. Myslím si, že to přirozeně patří do propagace celého projektu,“ vysvětlil koordinátor Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek.

Na setkání se objeví i aplikace pro chytré telefony. Jedna z nich je spojená s charitativním projektem Adopce nablízko. Dobrovolníci na Velehrad přijeli s balonky, jejichž zakoupením lidé akci podpoří.

Na všech baloncích je umístěný QR kód, který si poutníci pomocí chytrých telefonů načtou a balónky zaregistrují. Pak mohou na internetu sledovat, jestli jejich vypuštěný balonek někdo našel a kam až doletěl. „Aplikace propojí člověka, který balónek vyslal, s tím, kdo ho našel. Zároveň bude celá aplikace sledovat, kolik balónků bylo celkem vysláno a kolik jich bylo nalezeno, který balónek doletěl nejdál,“ popsal Tadeáš Novák z projektu Adopce nablízko.

  • Dny lidí dobré vůle na Velehradě zdroj: Markéta Mikšíková
  • Dny lidí dobré vůle na Velehradě zdroj: Markéta Mikšíková

Velehrad ovládli i milovníci krátkých vln

Letošní 1150. výročí příchodu Konstantina a Metoděje slaví netradičně i kunovičtí radioamatéři. Provizorně vysílají přímo z Velehradu, konkrétně ze zázemí Kongregace sester svatých Cyrila a Metoděje. Místo obvyklých značek OK vysílají pod mimořádným znakem OL a přidávají i významné jubileum. Vysílané značky tedy jsou OL2013CM, OL863CM nebo OL1150CM.

Už během prvního dne se spojili s desítkami kolegů z celého světa. „Zatím se žádná kuriózní země neobjevila. Spojili se s námi radioamatéři ze Severní Ameriky, Afriky, Evropy, z Ruska nebo Japonska,“ vyjmenoval Tomáš Kaplan z Radioklubu Kunovice. Kdo se s kunovickými radioamatéry na Velehrad spojí, může získat i speciální cyrilometodějský diplom. Ten se tak může dostat klidně na opačný konec světa.

Hovoří radioamatér Tomáš Kaplan (zdroj: ČT24)

S navigací za cyrilometodějskou mincí

Limitovaná edice cyrilometodějských geomincí čítá do pár stovek kusů. Přestože zájemci hovoří o minci, má spíše parametry medaile. Nemá nominální hodnotu a její průměr je pětačtyřicet milimetrů. „Zabývali jsme se tím poměrně dlouho, už od loňska. Chtěli jsme totiž udělat něco, co bude historicky věrohodné. Nejnáročnější bylo v tomto případě udělat správně text v hlaholici,“ prozradil jeden z iniciátorů vzniku výročních medailí geocacher Miroslav Hoblík. Na pomoc si proto povolali největší tuzemské kapacity z oblasti paleoslavistiky. Ústředním mottem mince se nakonec stala cyrilometodějská myšlenka Nahé jsou všechny národy bez knih.

Geocacher, který si geominci (v originále geocoin) zakoupí, ji umístí do libovolné schránky. Zároveň může určit i pravidlo, do jakého dalšího úkrytu se má cyrilometodějská mince dostat. Ať už ji poprvé umístí do schránky na Velehradě nebo v Karviné, je možné stanovit jí cíl, aby se dostala například do Soluně, odkud oba bratři pocházeli. Snem každého geocachera je, aby se jeho geomince ke svému cíli jednou dostala. Každá z nich má totiž unikátní kód, podle kterého je možné dohledat, kudy mince putuje.

  • Sada pamětních medailí pro geocaching zdroj: Geocash.cz
  • Nejnáročnější byl překlad do hlaholice zdroj: Geocash.cz

Nálezce cyrilometodějské pamětní medaile o ni ale nepřijde. Ačkoliv ji musí poponést do dalšího úkrytu, alespoň na internetu se mu za jeho nález přidá virtuální odznak. Odměnou je pro geocachera už samotný pocit, že se například i cizinci ze zahraničí skrze podobné geomince dozvídají informace o místech a událostech, o kterých by se jinak pravděpodobně nedozvěděli.

Jak funguje geocaching?

Pomocí GPS navigace a zeměpisných souřadnic hledají nadšenci ukrytou schránku neboli cache (česky keš, keška). Někdy musí k získání souřadnic splnit i menší úkol. Po objevení tajné krabičky se nálezce zapíše do seznamu objevitelů a může si vzít i některý z malých předmětů v krabičce.

Pokud si vybere geominci, měl by ji přemístit do dalšího úkrytu například podle přání prvního majitele. Díky unikátnímu kódu mince putuje dohledatelnou cestou. Někteří nálezci si ale geominci pouze prohlédnou a zapíší se coby její nálezci. Následně ji nechají v původní schránce i pro další geocachery.

Když si ale hledač vybere některou z drobností, měl by za ni do kešky umístit náhradu. Z podobné maličkosti mají radost především hledající děti. Po zápisu a výměně drobností ukryje geocacher krabičku opět tak, aby ji mohl dohledat i další nadšenec.

Vydáno pod