Bučovice nejsou schopné sedm let vyřešit spor o cestu ke koupališti

Bučovice – Nájemné 26 tisíc korun místo požadovaných padesáti - tolik nabízí zastupitelé Bučovic majiteli pozemku, který město už od roku 2006 neoprávněně využívá. Tehdy na něm postavilo přístupovou cestu k nově vybudovanému koupališti. Majitel částku považuje na příliš nízkou. Pokud se s vedením Bučovic nedohodne, je odhodlaný silnici zablokovat.

Roční nájem padesát tisíc korun – na tom se v letos v lednu shodl starosta Bučovic Radovan Válek (nez.) s majitelem pozemku Jiřím Hrubým. Dohodu, která měla ukončit dlouholeté spory, ale zastupitelé smetli ze stolu. Právník města na základě znaleckého posudku doporučil platit nájemné ve výši 26 tisíc korun.

„Mezi posudkem, který si zadalo město, a tím, který dodal pan Jiří Hrubý, je dramatický rozdíl. Posudek pana Hrubého předpokládá, že město je podnikatelem a že s tím pozemkem chce podnikat. Tomuto pohledu potom odpovídá navrhovaná cena pronájmu,“ vysvětlil právník města Robert Holfeuer s tím, že město není možné považovat za komeční subjekt.

To potvrzuje i starosta Válek. „Ziskovost koupaliště je nulová. Každý rok končíme ve ztrátě několik desítek tisíc korun. Je tedy zjevné, že to není komerčně vydělávající podnik,“ řekl starosta.

Starosta Radovan Válek (nez.) o nové dohodě (zdroj: ČT24)

Na základě doporučení právníka se bučovičtí zastupitelé usnesli, že majiteli pozemků nabídnou nájemné 26 tisíc korun a navíc doplacení nájmu za uplynulé dva roky. „Město se musí chovat jako řádný hospodář, panu Hrubému můžeme uhradit jen poslední dva roky. K tomu, abychom zaplatili i předchozí roky, by nás musel odsoudit soud,“ tvrdil starosta.

Navrhovanou dohodu považuje majitel nelegálně zabraných pozemků Jiří Hrubý za úsměvnou. „V žádném případě na tuto dohodu nepřistoupím,“ uvedl na dotaz ČT Hrubý. Nelíbí se mu nízké nájemné, které neodpovídá částce v jeho posudku, ani to, že město mu doplatí nájem jen za poslední dva roky, nikoliv od roku 2006, kdy na pozemku postavilo silnici.

Reakce majitele pozemků Jiřího Hrubého na novou dohodu (zdroj: ČT24)

Jiří Hrubý dal radnici ultimátum - pokud se nedohodnou, je rozhodnutý v srpnu přístupovou cestu vedoucí přes jeho pozemek zablokovat. „Už jsem na tuto možnost upozornil zastupitelstvo a radu,“ uzavřel Hrubý.

Spor o 2 800 metrů čtverečních

To, že město nezákonně zabralo část pozemku jeho dědečka, zjistil Jiří Hrubý v roce 2006, kdy vyřizoval jeho pozůstalost. V roce 2007 sice Hrubý podepsal předběžný souhlas s užíváním pozemků, pak jej ale zrušil s tím, že město znehodnotilo takřka celý pozemek. „Říkali, že nás to zasáhne pár metry čtverečními, ale z několika metrů bylo nakonec přibližně 2 800 metrů čtverečních,“ vysvětlil důvod sporu Hrubý. Od té doby se obě strany nedokázaly dohodnout, jak situaci vyřešit.

V průběhu let došlo na soudní spor i řadu potyček. Jiří Hrubý na znamení nesouhlasu se zastavěním svého soukromého pozemku zablokoval přístupovou cestu na koupaliště. Na silnici postavil svůj vůz. Městská policie mu auto odtáhla, což Jiří Hrubý označil za krádež vozu z vlastního pozemku.

Původní dohoda mezi majitelem a starostou z ledna letošního roku si kvůli výši nájmu okamžitě vysloužila kritiku některých zastupitelů. Znalecký posudek města navrhoval nájemné 26 tisíc korun, posudek, který si nechal vypracovat Jiří Hrubý, pozemek ocenil na dvojnásobek.

Zastupitelé v čele se Šárkou Šilerovou (ODS), za jejíhož starostování k nezákonnému zabrání cesty došlo, se už v minulosti vyjádřilli, že by bylo lepší postavit ke koupališti novou cestu. Stavba komunikace by ale stála tři miliony, které radnice ve své pokladně nemá.