Soud s vyděračským gangem: Maslák se choval jako prase, řekl svědek

Zlín – U Krajského soudu ve Zlíně vypovídají svědci, které údajně vydírala česko-slovenská skupina v čele s Miroslavem Maslákem. Poškození popisují praktiky, kterými je gang nutil k zaplacení dluhů. Maslák je považován za jednu z předních osobností slovenského podsvětí.

Jako první vylíčil praktiky vyděračského gangu muž ze Vsetínska, po němž Maslák vymáhal pohledávku ve výši 260 tisíc korun, kterou převzal od spoluobžalovaného Jana Surého. Další peníze Surému dlužila i firma manželky poškozeného. „Maslák se za bílého dne chová jako gentleman, v noci je to prase 'na entou'. Léčí si mindráky,“ popisoval první z poškozených.

Rodině pětice obžalovaných zapálila auto, od něhož vzplála pergola a další věci. Auto prý vyděrači zapálili i zaměstnavateli poškozeného, který odmítl pohledávku zaplatit za něj. Poškozenému dal poté zaměstnavatel výpověď. Později údajně Maslák a jeho společníci stříleli na dům poškozeného a prostříleli auto příteli jeho dcery.

„Věděl jsem, kdo proti mně stojí, na internetu jsou o něm reference. Bylo mi jasné, že když mě potkají samotného, skončím pod tulipány. Věděl jsem, že to nebude sranda,“ doplnil muž. Poškozený byl dříve odsouzen za podvod, u soudu dnes přiznal, že dluží finančnímu úřadu přes čtyři miliony Kč.

Žena vypovídala značně rozrušená. Uvedla, že od útoků se potýká s psychickými problémy.

Maslák jejich výpověď odmítl. „Při žádném setkání nedošlo k vyhrožování. Řešila se jen právoplatná pohledávka. Není ani pravda, že bychom tlačili na jeho zaměstnavatele,“ uvedl Maslák.

Další z vydíraných svědků, majitel diskotéky, popsal, že třiatřicetiletý Helis ho opakovaně kontaktoval a nabízel mu ostrahu. „Poté, co jsem ho několikrát odmítl, mi někdo rozstřílel auto,“ řekl muž. Diskotéku musel majitel dokonce párkrát evakuovat kvůli telefonátům anonyma, který tvrdil, že v budově jsou výbušniny.

Organizovaná skupina na východní Moravě vydírala a vyhrožovala 25 lidem, především majitelům heren, diskoték nebo firem. „Útoky na majetek poškozených způsobili obvinění škodu ve výši nejméně 1 250 000 korun, vyděračskými praktikami chtěli dosáhnout zaplacení částky více než 12,5 milionu korun,“ vysvětlil státní zástupce Roman Kafka. Pětice obžalovaných na území České republiky působila od jara do listopadu 2012.

Obžalovaní

Miroslav Maslák – 33letý šéf vyděračského gangu, patří mezi významné osoby slovenského podsvětí. Obžalovaný je z vydírání, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy

Tomáš Ďuriš – 29letý Slovák, stejně jako Maslák je obžalovaný z vydírání, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy

Vladimír Haviar - 29letý Slovák byl obžalován ze stejných činů jako Maslák a Ďuriš, tedy z vydírání, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy

Radovan Helis - 33letý muž ze Vsetína se podle obžaloby dopustil vydírání a šíření poplašné zprávy

Jan Surý – 41letý muž z Hošťálkové na Vsetínsku čelí obžalobě z vydírání

V okolí i uvnitř budovy soudu dnes opět panují přísná bezpečnostní opatření. Stejně jako minulý týden krajský soud hlídaly desítky těžkooděnců a psovodů, opět vzlétl policejní vrtulník.