Policisté kontrolovali kamiony. Pět z nich bylo ve špatném technickém stavu

Jižní Morava - Řidiči kamionů se na jižní Moravě dostali do hledáčku policistů. Ti kontrolovali především polské řidiče vracející se na víkend domů. Aby se totiž včas dostali do cíle, údajně se dopují návykovými látkami. Akci podobného rozsahu uskutečnili policisté v kraji vůbec poprvé. Během tříhodinové policejní akce zastavili muži zákona hned pět řidičů, jejichž kamion byl ve špatném technickém stavu.

Hlavním tahem, po kterém se polští řidiči vrací domů, je silnice z Brna do Svitav. A právě tady na ně policisté v noci čekali. „Kontrola je zaměřená především na řidiče nákladních vozidel. Máme signály, že se snaží dojet co nejrychleji domů i za tu cenu, že například požijí návykovou látku,“ vysvětlila důvody policejní akce mluvčí jihomoravské policie Iva Šebková.

Po několika hodinách jízdy navíc někteří řidiči opomíjejí povinné zdravotní přestávky. Jedním z přistižených byl český řidič, který se provinil hned několikrát. Třikrát překročil denní dobu řízení, nedodržel bezpečnostní přestávku, a navíc neměl v pořádku ani potřebné dokumenty.

Při preventivní akci policisté namátkově kontrolovali i osobní auta. Také v tomto případě našli pochybení. Přistihli například mladého řidiče pod vlivem marihuany. „Používáme elektronický přístroj, který z odebraného vzorku slin kontrolované osoby přímo na místě ukáže, na kterou drogu je řidič pozitivní. Celý test trvá asi deset až patnáct minut,“ popisuje vybavení policistů vedoucí dopravního inspektorátu Martin Zajíček. Policisté během akce pokutovali také jednoho opilého řidiče osobního vozu.