Aukce energií spoří městům miliony a domácnostem tisíce korun ročně

Jižní Morava - Nejen města a velké firmy, ale už i domácnosti mohou těžit z aukcí energií. Stačí, když se spojí do větších skupin. Jednu takovou aukci na dodavatele plynu pořádali dnes v Židlochovicích na Brněnsku. Přihlásily se do ní na dvě stovky domácností. A výsledek? Úspora v řádech tisíců korun ročně.

Tři muži v kanceláři na městském úřadě v Židlochovicích sledují monitor počítače. V tabulce se čas od času změní hodnota. Číslo klesá. Poté, co se zastaví naposled, je důvod k oslavě. Skončila totiž právě elektronická aukce, ve které Židlochovičtí dražili dodavatele energie pro své občany. Tedy pro domácnosti, které se do aukce přihlásily.

„Příhozů byla spousta, ani jsem to nepočítal. Domácnosti tak dosáhnou úspory okolo 25 až 30 procent,“ neskrýval spokojenost židlochovický starosta Vlastimil Helma (ODS) poté, co se finální částka zastavila na údaji 768 korun za megawatthodinu. 

Proč aukce spoří náklady?

Při elektronické aukci se spojují dva faktory, které by podle ekonomické teorie měly způsobit co nejnižší koncovou cenu. Tou první je centrální nákup, tudíž z pohledu dodavatelů lákavá velkoobjemová zakázka. Výhodou elektronické aukce jako nástroje je potom transparentnost procesu výběru dodavatele.

Domácnosti, tedy malé odběrní jednotky, nemají nejlepší předpoklady, jak tyto faktory naplnit. Mohou se ovšem pod záštitou někoho, například radnice, spojit a dražit nabídky dodavatelů společně. 

V závislosti na tom, jaké měly zúčastněné domácnosti předtím uzavřené smlouvy, se dá vypočítat jejich úspora. Protože průměr činil 1100 korun za stejnou jednotku, lze obecně hovořit o 30 procentech.

Například pro rodinu Heleny Chmelkové, která bydlí v zatepleném rodinném domě, to bude znamenat devět tisíc korun za rok. „To už je zajímavé. Do aukce jsme se přihlásili hlavně proto, že i po zateplení jsme platili měsíční zálohu čtyři tisíce korun, což se nám zdálo hodně,“ popisuje žena, kterou pomohlo přesvědčit i to, že aukci zaštítila radnice. „V každém případě jsem měla strach z obchodníků, kteří chodí po městě a nabízejí nové smlouvy. Myslím si, že lidé na radnici by nás do ničeho špatného netlačili,“ dodává paní Chmelková.

  • Helena Chmelková z Židlochovic by díky aukci měla za plyn ušetřit 9000 korun ročně zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4603/460225.jpg
  • Židlochovičtí sledují on-line vývoj aukce zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4603/460222.jpg
  • Aukční software zobrazuje „příhozy“ jednotlivých účastníků zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4603/460223.jpg

Brzy ji, stejně jako další dvě stovky domácností, zkontaktuje vítězná společnost a požádá ji o plnou moc na zrušení stávající smlouvy a přestup k nim. Ačkoli s konečnou vysoutěženou cenou už účastníci aukce nic udělat nemohou, mohou ještě sami za sebe nové podmínky odmítnout a dodavatele neměnit.

Dražit energie pro své občany se chystají i další města

Židlochovické průkopnictví už brzy nebude na jižní Moravě jedinečné. A to nejen proto, že po dražbě dodavatelů plynu se ve stejném městě chystá i aukce elektřiny. Naznačenou cestou se chtějí vydat v nejbližší době i ve Vyškově. „Tento a příští týden proběhne informační kampaň. V květnu nabídneme možnost, aby občané přicházeli na kontaktní místo se svými smlouvami na plyn a elektřinu. Pokud půjde o vypověditelné smlouvy, budou se jejich majitelé moci do aukce přihlásit,“ představil vyškovské plány starosta Karel Goldemund (ČSSD). K samotné aukci by potom mohlo dojít v červnu nebo červenci a starosta Goldemund od ní očekává podobnou úsporu, jaká se podařila v Židlochovicích.

O podobné službě pro občany uvažují výhledově také Veselí nad Moravou nebo brněnské městské části Židenice a Medlánky. Naopak okresní města jako Znojmo nebo Břeclav o takové možnosti nyní neuvažují.

Aukce jsou zatím využívanější pro městské odběry

Židlochovičtí se do aukce plynu pro domácnosti pustili po dobrých zkušenostech se stejnou metodou výběru dodavatele pro potřebu městských zařízení. Tím si tento týden částečně prošlo a zčásti ještě projde i největší moravské město - Brno. V pondělí totiž magistrát dražil v centrálním nákupu dodávky elektřiny. Zítra čeká Brno totéž s plynem.

Do aukce elektřiny se zapojilo 69 subjektů. Převážně šlo o příspěvkové organizace a městské obchodní společnosti, které celkem disponují 1314 odběrnými místy. Jak samotná aukce probíhá? V první fázi zasílali na magistrát jednotliví dodavatelé své nabídky. Hned poté, po takzvaném otevření obálek, byla nejnižší nabídnutá suma o 6,4 milionu nižší než částka, kterou dosud město ročně platilo za sumu jednotlivých odběrů.

Tato nejnižší cena - tedy přesně 16 787 788 korun posloužila jako základ při následné elektronické aukci. Tam měly firmy možnost nabídnout co nejnižší ceny, čehož dále využívaly. Poslední nabídka po téměř třech a půl hodinách činila 13,98 milionů korun. Tedy přibližně o 9,2 milionů méně než kolik Brno za elektřinu platilo dosud. Jednotlivé městské organizace a úřady městských částí se podle svých současných smluv budou připojovat buď hned od tohoto července nebo od ledna 2014.

Vliv aukce na výdaje Brna za elektřinu

Podle náměstka brněnského primátora Roberta Kotziana (ODS), je do budoucna ve hře i dražba „židlochovického střihu“, tedy aukce energií pro domácnosti či firmy. „Tu možnost prověřujeme. Obávám se ale, že v tak velkém městě jako je Brno je to administrativně velmi obtížně zvládnutelné,“ komentoval možné rozšíření Kotzian. Ani tak by ale Brňané nemuseli přijít zkrátka - aukce elektřiny pro domácnosti by do budoucna mohly pořádat městské části. 

Téma elektronických aukcí energií v Událostech v regionech (zdroj: ČT24)
Vydáno pod