Policisté kontrolovali chatky v Jedovnicích. Chrání je tím před lupiči

Jedovnice (Blanensko) - Zatímco v létě si chatek užívají jejich majitelé, v zimních měsících se velmi často stávají cílem lupičů. V Jihomoravském kraji jen loni policisté evidovali 354 vloupání do chatek, z nichž byla objasněna přibližně čtvrtina případů. I proto dnes blanenští kriminalisté podnikli rozsáhlou kontrolu letních obydlí v Jedovnicích.

„Jsou dvě skupiny lupičů. První, často lidé bez domova, se do chatky vloupají, pár nocí tam třeba přespí, něco sní a potom odnesou třeba rádio. Druhá skupina jsou ti, kteří chodí přímo za lupem. K tomu hojně využívají právě zimní měsíce, kdy jsou chatky prázdné,“ přiblížila lupiče mluvčí jihomoravské krajské policie Petra Vedrová. 

Podle Vedrové jsou loupeže rovnoměrně rozprostřeny mezi největší chatkové osady. Ty se nacházejí například v okolí Brněnské přehrady, na Boskovicku nebo na Vranovsku.

Policie kontroluje chatky v Jedovnicích (zdroj: ČT24)

V jedné takové kolonii, v Jedovnicích u rybníku Olšovec, dnes blanenští a vyškovští policisté vyrazili k rozsáhlé kontrole, kterou provádějí čtyřikrát ročně. „Akce má hlavně preventivní účel. Policisté jsou u chatek vidět a zároveň kontrolují, zda jsou domky dobře zajištěny proti loupežím,“ popsal koordinátor akce Jiří Vrtílka z blanenské policie kontrolu, při které pět policistů, dva jízdní policisté a dva psovodi zkontrolovali na tři sta chatek.

A jak podle policie mají majitelé chatky zabezpečit? „Nejlepší je nenechávat na očích žádnou cennou kořist, například nářadí nebo sekačku. Dobré je také zajištění, které od pohledu lupiče odradí – například mříže na dveřích a oknech,“ vyjmenoval Vrtílka. Pokud policisté při kontrole najdou lehkovážně zabezpečenou chatku, upozorní na to majitele chatky letákem. Najdou-li chatku už vyloupenou, kontaktují její vlastníky okamžitě.