Zlín pokračuje v osvětlování nebezpečných přechodů

Zlín – Ulice Zlína budou pro obyvatele zase o něco bezpečnější. Město totiž nechá osvětlit desítky přechodů. Za poslední půlrok se počet zářících přechodů ve Zlíně zvýšil ze tří na šestnáct. Náklady byly vyčísleny na dva miliony korun. Investicí do osvětlení chce město snížit počet nehod na přechodech.

Po přechodech na třídě Tomáše Bati nebo v ulicích Pasecká nebo Okružní se Zlín rozhodl zabezpečit i další přechody. Nejnověji světla rozzářila také přechod v Kvítkové ulici.

„Nasvětlení přechodu bude fungovat nezávisle na veřejném osvětlení celé ulice. Rozsvítí se o hodinu dřív a zhasne až o hodinu později než běžné pouliční lampy,“ popsal projektový manažer Michal Zlámal.

Přecházení ulice v neosvětleném místě, v tmavém oblečení a s iluzí vlastní přednosti často připomíná ruskou ruletu. Osvětlené přechody si pochvalují jak chodci, tak řidiči.

„Mojí kamarádce se stalo, že na neosvětleném přechodu srazila člověka, kterého si potmě nevšimla, takže je to velice potřebné,“ míní jeden z oslovených řidičů ve Zlíně. „Osvětlení pouličními lampami je jen symbolické, lidi to moc neosvítí. S osvětlenými přechody mám však velmi dobré zkušenosti ze zahraničí,“ souhlasil další.

Mluvčí Zlína Zdeněk Dvořák o osvětlování přechodů (zdroj: ČT24)

Investici města vítají i policisté. „Snahu magistrátu velmi vítáme,“ řekla zlínská policejní mluvčí Jana Macalíková. „Nicméně byli bychom rádi, kdyby takhle osvětlené byly všechny přechody, protože pokud vedle sebe sousedí jeden osvětlený a jeden neosvětlený přechod, tak se tím riziko nehodovosti může ještě zvýšit,“ upozornila.

Město už vhodné adepty pro druhou vlnu osvětlování vybírá. Má z čeho. Ve Zlíně je celkem 240 přechodů, ročně se na nich podle statistik odehraje celkem kolem padesáti nehod.

Před dvěma lety dokonce právě kvůli bezpečnosti zmizel z centra Zlína přechod v ulici Dlouhá. Za sedm let se tam stalo 53 dopravních nehod. Příčina se opakovala – jedno auto zastavilo a druhé jedoucí v sousedním pruhu ani nepřibrzdilo a chodce smetlo.